YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Her 12 Saatte Bir Diş Fırçalama, Çürükleri Yüzde 90 Önlüyor

Gebelikte, hormonal değişimlerin de etkisiyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Tükürük salgısı yapısının değişmesi...

Gebelikte, hormonal değişimlerin de etkisiyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Tükürük salgısı yapısının değişmesi ve diş etlerinin büyümesi de bazı anne adaylarının karşılaştığı bir sıkıntı olarak öne çıkıyor. Gebeliğin diş tedavisine engel olmadığını vurgulayan uzmanlar, 12 saatte bir fırçalamayla her 10 diş çürüğünden dokuzunun engellendiğine dikkat çekiyor.

Bursa Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden yapılan açıklamada, anne adaylarının özellikle diş çürüklerine ve diş eti kanamalarına daha yatkın olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi: “Bazı basit önlemler, ağız ve diş sağlığını koruyabilir. Diş fırçalama ile kimyasal ve fiziksel temizliğin yanısıra bakteri üremesi azaltılarak, diş etlerine de masaj yapılabilir. Bu şekilde hem dişlerin çürümeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir hem de ağızdaki kötü tat ve koku engellenebilir. Bakteri istilasından ağız ve dişleri korumak için en azından 12 saatte bir fırçalanmalıdır. İstatistiklere göre bu şekilde her 10 diş çürüğünden dokuzu engellenir, var olanların da büyüme hızı azalır. Gebelikte, gereğinde diş müdahaleleri yapılabilir. Diş hekiminizle gebeliğinizi takip eden doktorunuz, gereken tedavi üzerine konsültasyonla bir karara varacaklardır. Genel olarak gebelik, diş tedavisine engel değildir.”

'ANNE ADAYLARI, DİŞ İÇİN RÖNTGEN ÇEKTİRMESİN'

Gebelik boyunca diş ve dişetlerinin her üç aylık dönemde bir defa kontrol ettirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, aksi takdirde çeşitli risklerin ortaya çıkabildiğini vurgulandı: “Herhangi bir tıbbi bakıma alınmamış derin çürükler, tüm vücuda yayılabilecek enfeksiyon kaynağı olarak hem sizi hem de bebeğinizi büyük bir tehlike içine atabilir. Gerekmedikçe diş sorunları için röntgen çektirmekten kaçınılmalıdır. Eğer gerekliyse kurşun önlük giyilerek tedbir alınmalıdır. İlaçların fetüse en zararlı olabileceği dönem, gebeliğin 2. haftasından 12. haftasına kadardır. Annenin bu dönemde aldığı ilaçlar teratojenik etkide ise fötal anomalilere, 12. haftadan sonra da malformasyon olmasa bile morfolojik değişikliklere neden olabilirler. Bu dönemde fetüse zararlı olduğu bilinen veya bu konudaki etkileri henüz bilinmeyen bazı ilaç grupları kullanılmaz. Aspirin ve ibuprofen gebeliğin 3. trimesterinde kullanılmaz, sadece parasetamol alınabilir. Tetrasiklin ve streptomisin, gebelik boyunca alınmamalıdır. Bu ilaçların yanında aminoglükozidler ve kloromfenikol, gebeliğin son dönemlerinde ise sülfanamidler kullanılmamalıdır.”

Anne adaylarında mide içeriğinin yemek borusundan yukarıya doğru kaçması sebebiyle ağıza gelen mide asidinin dişlerde aşınmaya sebep olabileceğinin de hatırlatıldığı açıklamada, en iyi tedavinin asitlerin dişler üzerinde kalmaması için ağzın tercihen sodyum bikarbonat ile çalkalanması olduğu belirtildi. Kusmadan hemen sonra fırçalanırsa dişlerdeki aşınmanın daha da artacağı hatırlatıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler