YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Her işe karışan hormon: Troid

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, ‘troid’ hormonunun birçok rahatsızlıkta ön plana çıkabileceğini söyledi. Karagözoğlu,...

Her işe karışan hormon: Troid

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, ‘troid’ hormonunun birçok rahatsızlıkta ön plana çıkabileceğini söyledi. Karagözoğlu, kilo probleminden ısı düzenlemesine, kolesterolden kalbe kadar birçok rahatsızlığın kökeninde troid bezinin fazla ya da az çalışmasının neden olabileceğini belirtti.
Troid bezinin bir endokrin bezi olduğunu kaydeden Dr. Nafiz Karagözoğlu, “Bunun anlamı bezin bazı hormonlar salgılaması ve bu hormonların kan dolaşımına girerek vücudun değişik organ ve dokularında etki göstermesidir.” dedi. Karagözoğlu, troid hormonunun çok ya da az çalışması durumunda oluşabilecek rahatsızlıkları şöyle sıraladı:
Troid bezi çok çalışırsa; iştah artışına rağmen kilo kaybı olur. Az çalışırsa Kişi kilo alır ve şişmanlar. Kişinin susamasında artma meydana gelir.
Troid bezi çok çalışırsa; terleme çok olur, ateş yükselir, sıcağa tahammülsüzlük görülür. Az çalışırsa; terleme azalır, beden ısısı beklenenden düşük olabilir, soğuğa dayanaksızlık ortaya çıkar.
Troid bezi çok çalışırsa; uyumada zorluk olur. Şuur bulanıklığının eşlik ettiği şiddetli ‘troid zehirlenmesi’ denilen belirti ve işaretler görülebilir. Az çalışırsa; uykuya eğilim artar. Uyku bozukluğu şikayetleri meydana gelebilir.
Troid bezi çok çalışırsa; sinirlilik, huzursuzluk, tedirginlik, acelecilik, tahammülsüzlük ve uyumsuz kişilik yapısı görülebilir. Az çalışırsa; depresyon, umutsuzluk ve isteksizlik görülebilir.
Troid bezi çok çalışırsa; çeşitli düzeylerde ses değişikliği görülebilir. Az çalışırsa; ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma meydana gelebilir.
Troid bezi çok çalışırsa; soluk alıp verme artar. Az çalışırsa soluk alıp verme azalır.
Troid bezi çok çalışırsa; plazma kolesterolü azalır, az çalışırsa plazma kolesterolü yükselir.
Troid bezi çok çalışırsa; çarpıntı – nabız sayısında azalma ve kalp ritim düzensizliği görülür. Az çalışırsa kalp atışları yavaşlar.
Troid bezi çok çalışırsa; bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi. Göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme. Göz kürelerinin öne doğru fırlaması. Az çalışırsa; yüz ve göz kapaklarında şişkinlik, göz etrafında şişlik.
Troid bezi çok çalışırsa; kas güçsüzlüğü, ellerde titreme, çabuk yorulma ve kemik erimesi olabilir. Az çalışırsa; hareketlerde yavaşlama, halsizlik, çabuk yorulma, kas krampları görülür.
Troid bezi çok çalışırsa; ishal ve sık dışkılama görülür. Az çalışırsa; kabızlık meydana gelir. Dilde büyüme, karın ağrısı görülür.
Troid bezi çok çalışırsa; nemli-ince kızarık cilt, saçlarda incelme ve dökülme meydana gelir. Az çalışırsa; ciltte kalınlaşma, el, yüz ve bacaklarda şişlik, saçlar seyrek kaşların kenardan dökülmesi olur. Ayrıca az çalışması durumunda guatr olur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler