İznik Has Parti ilçe başkanı Ecz. Tamer Mahmut Hersek yaptığı basın toplantısında Marmarabirlik yöneticileri dahil İznik Ziraat Odası yöneticileri yerden yere vurarak “ böyle yönetimle İznik Zeytincisi bitirilmiştir “ dedi.
İznik Has Parti İlçe Başkanı Ecz. Tamer Mahmut Hersek ve ilçe yönetimi ilçe binasında yaptıkları basın açıklaması ile Marmarabirlik’in yönetimi ile İznikli zeytin üreticilerinin bitirildiğini belirterek 11 acil cevap verilmesi gerek soru sorarak buna karşılıkta 6 önemli öneride bulundu.
İznik’te Sosyal Çöküntü Yaşanması Yakındır
Hersek “ önümüzdeki sene zeytin hiç olmayacak, şu an akşam saat 7 den sonra ilçe içinde kimseyi bulamasınız, çok yakında İznik’te sosyal bir çöküntü yaşanması muhtemeldir, bunun sorumluları zeytincileri koruması gereken kooperatif yöneticileridir.” Dedi.
İznik Has Parti İlçe Başkanı Ecz. Tamer Mahmut Hersek, Elbeyli Belde Başkanı Ahmet Gün, Yönetim kurulu üyesi Zeki Bayrak ve yönetim kurulu üyesi Ahmet Terzi ile verilen basın açıklaması ise şöyle;
ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN YAŞADIĞI DOĞAL AFET Mİ? YÖNETİCİ AFETİ Mİ?
İznik halkının % 90 'ı çiftçilikle geçinen ve tarımdan başka bir girdisi olmayan bu ilçenin en büyük geliri zeytin olmasına rağmen, yaşanan kuraklığın zeytine verdiği zararın üstüne, en büyük çiftçi kuruluşu Marmarabirlik'in çiftçinin aleyhine kararlar alıp uygulaması neticesinde çiftçinin mağduriyeti kat be kat artması çiftçinin sonu olacaktır.
Çiftçinin ekonomik kayıpları neticesinde esnaf ve tüccar zor durumda kalacağından İznik Ticaret Odası ve Esnaf Odası yöneticileri zeytin üreticisinin feryadına kulak vermelerini bekliyoruz.
HALKIN SESİ PARTİSİ olarak soruyoruz; Zeytin üreticisinin yaşadığı doğal afet mi? Yönetici afeti mi?
Tarımsal maliyetlerden mazot, gübre, ilaç ve işçilik pahalı olması neticesinde zor nefes alır hale gelen zeytin üreticisi bel bağladığı Marmarabirlik'inde çiftçinin yanında olmaması zeytincinin ölmesi anlamına gelmiyor mu? İşte İznik halkının sesini duyurabilirmiyiz diye SESLENİYORUZ.
- Birlik yönetimi tarafından yerel gazetede Marmarabirlik ortaklarına ve kamuoyuna yapılan açıklamada, 2009 – 2011 yıllarının zeytin fiyatlarını açıklarken neden 2010 yılı fiyatları açıklanmamıştır. Halkımızın sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmemesinin gerekçesi nedir.
- Zeytin fiyatlarının belirlenmesinde Marmarabirlik yönetimimi yoksa büyük zeytin tüccarlarımı belirleyici oluyor?
- 2010 yılında baş barem 5,50 TL iken doğal afet yaşanan zeytinde baş barem fiyatı neden düşük tutuldu?
- Üreticinin sıkıntılı olduğu bu dönemde alımlarda kota uygulayarak üreticimiz neden mağdur ediliyor. Üreticiden aldığınız rekolte beyanı ne anlama geliyor?
- Yağlık zeytini kota kapsamına koymanızın sebebi nedir?
- Müstahsilin deposundan aldığınız olgunlaşmış zeytin Marmarabirlik’in kota uygulamasının yanlışlığını göstermiyor mu?
- Görevi çiftçinin hakkını korumak olan İznik Ziraat Odasının sessiz kalmasının sebebi nedir? Açıklanan fiyatların yeterli bulmasının gerekçesi nedir?
- Açıklanan fiyatları eleştirenlere Eğenin zeytinini bölgemizde satarak haksız kazanç sağlamakla itham eden Marmarabirlik Başkanı, hakkını arayan üreticiye sahtekarlıkla itham etmiş olmuyor mu?
- Açıklanan zeytin fiyatlarının geçen yılki fiyatlara ulaşması mümkün gözükmezken Birlik Başkanının sonunda üreticimizin yüzü gülecek demesi ne kadar gerçekçidir?
- Reklamlarda dünyanın en büyük zeytin üreticisi olduğunu söyleyen Marmarabirlik yönetimi Çiçekli Köyü Kooperatifinin açıkladığı fiyatlar hakkında ne düşünüyor?
- Marmarabirlik Başkanı fakir fukara edebiyatı yaparak zeytin üreticisinin durumunu topu hükümete atarak kurtarmaya mı çalışıyor?
Şimdide HALKIN SESİ PARTİSİ olarak ÖNERİYORUZ.
- Zeytin üreticisi yaşanan kuraklık nedeni ile zaten kaybolan kalibre ve tonajdan mağduriyetinin bir nebzede olsa giderilmesi için en az 2010 yılı zeytin fiyatları uygulanmalıdır.
- Yağlık zeytin kota kapsamı dışında bırakılmalıdır.
- Çiftçimizin sıkıntısını gidermek için acilen Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmelidir.
- İznik ve Ova Köyleri sulama birliklerine 2011 yılına ait sulama borcunu ödeyemeyen çiftçilerimize ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
- Hükümet yetkilileri yağ üreticisine yaptığı alım desteklemesini Marmarabirlik'in aldığı sofralık zeytinlere de yapmalıdır.
- Üreticinin birliğe teslim ettiği ürün bedeline resmi ve özel kurumların el koymasına fırsat verilmemelidir, bunu da birlik yönetimi üreticiye bildirmelidir.
HALKIN SESİ PARTİSİ olarak Marmarabirlik Başkanını UYARIYORUZ !..
İnsanların ekonomik gücünün kaybolması neticesinde; toplumsal buhrana, kavgalara, aile facialarına ve ölümlere kadar varabilecek neticeler doğurabilir. Toplumsal ve sosyal sonuçlar iyi düşünülmelidir.
Farkındamısınız, Gülümsemeyi Unuttuk... Yaşanabilir bir İznik hepimizin hayalidir.
İznik Halkımıza Saygılarımızla...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz