YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hijyenden uzak havuzlar enfeksiyon yuvası oluyor

Sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin tercihlerinden biri olan havuzlar, temiz kullanılmadığı taktirde enfeksiyon yuvasına dönüşerek sağlığı...

Sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin tercihlerinden biri olan havuzlar, temiz kullanılmadığı taktirde enfeksiyon yuvasına dönüşerek sağlığı tehdit eder hale geliyor. Hijyenik olmayan havuzlarda yüzmenin, önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, temiz olmayan havuzlarda en sık göz iltihabı görüldüğünü belirtiyor.
CİHAN'a konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu; gözde çapaklanma, kızarma, sulanma, yanma, batma şikayetleri ile göz enfeksiyonu olan kişilerin havuza girmemesi, aksi halde başkalarına enfeksiyon bulaştırabileceğini söylüyor.
Kirliliğe bağlı ortaya çıkan enfeksiyon riski sadece denizlerde değil havuzlarda da görülüyor. Atıktan arındırılmış sahillerin veya plajların denizin temizliğini göstermediğine dikkat çekiliyor. Su temizliğinin gözle analiz edilemeyeceğini ifade eden İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, enfeksiyon açısından havuzların da büyük risk altında olduğunu kaydetti.
Havuzlardaki su temizliğine büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Deniz ve havuz suları bakteri yoğunluğu açısından sık sık kontrol edilmelidir. Sınır değerin üzerinde üreme olan yerlerde suya girilmemelidir. İyi temizlenmeyen havuzlara girilmesi, çeşitli enfeksiyonları ve hastalıkları beraberinde getiriyor. Kirli sularda yüzülmesi ile alınan mikroorganizmalar ishal ve boğaz ağrısı yapabilir. Kulak iltihabı, göz iltihabı, idrar yolu, boğaz, cilt enfeksiyonları, sindirim sistemi rahatsızlıkları ile Hepatit A'ya yakalanılmasına neden olabilir. O nedenle havuz suyunun temizliğinden emin olunmadan girilmemeli, su yutmamaya dikkat edilmelidir.“ bilgisini verdi.
Ciltteki sıyrık ve yaraların mikroorganizmaların vücuda girişini kolaylaştırdığını ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Özellikle gözünde çapaklanma, kızarma sulanma, yanma, batma şikayetleri ile karakterize göz enfeksiyonu olan kişiler havuza girmemelidir, başkalarına enfeksiyonu bulaştırabilir. O nedenle hem gerekli tedbirler alınmalı hem de havuzlar temiz tutulmalıdır. Havuza girmeden duş alınması, havuz suyuna tükürülmemesi ve havuzun etrafında yiyecek tüketilmemesi, ortak mayo, şort ve havlu kullanılmaması önemli koruyucu yöntemlerdir. Zemini net olarak gözükmeyen havuzlara girilmemelidir. Ayrıca, havuz suyu düzenli klorlanmalı, dezenfekte edilerek mikroorganizmalardan temizlenmelidir.“ şeklinde konuştu.

“TUVALET İHTİYACINA DİKKAT”
İshalli veya idrar yolu enfeksiyonu olan çocukların dışkılarını havuza kaçırmasının havuz hijyenini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Prof. Leblebicioğlu, tuvalet temizliği konusunda da uyarılarda bulunarak, şöyle konuştu:
“Bebeklerin altı, havuz kenarında değil tuvalette değiştirilmeli, küçük çocuklar sık sık tuvalete götürülmelidir. Çocuklara havuzda idrar yapmanın oluşturacağı sorunlar anlatılmalıdır. Havuzların yanında bulunan ortak tuvaletlerde enfeksiyon kaynağı olabilir. Tuvaletten sonra yeterli temizliğin yapılamaması, ellerin yıkanmaması, dışkıda bulunan mikroorganizmaların havuza taşınmasına neden olur. Tuvalet içerisinde çıplak ayakla gezilmesi ve daha sonra havuza girilmesi mikroorganizmaları havuza taşıyacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler