Piyasaya erken ürün sürmek maksadıyla siyah incirde 'ethephon' hormonu kullanmanın hem teknik, hem de yasal açıdan sakıncalı olduğunu belirten sektör temsilcileri, incirin kalitesini bozan bu hormonun ihracatı da riske soktuğuna dikkat çekiyor. İncirde kullanım izni olmayan ve 2010 yılına kadar kaçak olarak kullanılan ethephon maddesi, 2010 yılında Bursa Valiliği önderliğinde yapılan çalışmalar ile yasak kapsamına alındı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, meyveyi hasat zamanından önce olgunlaştıran hormon katkılı ethephon ilacı kullanmanın, siyah incirde kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Çalı, ethephonun kullanıldığı meyvelerde sahte olgunluk yaparak meyve içini kararttığını, kalitesini bozduğunu, raf ömrünü azalttığını ve birkaç yıl üst üste ethephon kullanılan ağaçların dallarında kurumaların yaşandığını aktardı.
Çalı, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü: "Bursa siyah inciri ihraç edildiği ülkelerde kalite ve lezzetini koruyarak pazarda kendine yer bulmuştur. İncire olan bu talebin sürekliliğini koruyabilmesi için analizlerinde ethephon kalıntısına rastlanmaması büyük önem taşıyor. Analizlerde kalıntı çıktığı takdirde ihracatın durma noktasına geleceği aşikardır."
Bursa dışından yapılacak taze incir ihracatında yaşanacak olası bir sıkıntının, tüm taze incir ihracatının yüzde 95’inden fazlasını oluşturan Bursa siyah incirini de olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Çalı, bu bakımdan taze incirin ihraç edildiği illerin konuya hassasiyetle yaklaşması gerektiğini, dolayısıyla ‘tüm taze incir ihracatına’ sahip çıkılmasının şart olduğunu ifade etti. Çalı, "Yurt dışına giden ürün ‘Türk inciri’ olarak bilinmekte ve yaşanabilecek bir problem tüm incir ihracatını olumsuz etkileyecektir. Bursa siyah incirinin yetişebildiği Aydın, Mersin gibi illerde de doğal olarak daha erken olgunlaştığını biliyoruz. Ancak daha erken yetişse de bazı üreticilerin bunu zorlayarak hata yapmalarının önüne hep birlikte geçmeliyiz." dedi.
HASAT SÜRESİ 1,5 AYA DÜŞÜYOR
Siyah incirin hasat süresinin 2-2.5 ay olduğu halde, ethephon kullanımında bu sürenin 1,5 aya kadar indiğini kaydeden Çalı, bu durumda üreticilerin de mağdur olduğunu dile getirdi.
Çalı, Bursa genelinde 40 civarında köyde yetiştirilen Bursa siyah incirinde, Uludağ Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalar sonucu, ilaç kullanmaya gerek olmadığı sonucuna varıldığını hatırlattı.
Zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılmasının, ürünün korunması açısından önemli olduğunu anlatan Çalı, ihracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan bu ürünün imajının bozulmaması için, tüm paydaşların azami dikkat göstermeleri gerektiğini ifade etti. İhracatta yaşanan küçük bir sorunun, çok daha büyük zaman ve maddi kayıp olarak geri döndüğünü belirten Çalı, şöyle devam etti: "Bozulan imajın düzeltilmesi de çok uzun zaman alıyor. Özellikle zeytin bahçelerinin yakınında olan incir ağaçlarına tarım ilacı bulaşmasının önlenmesi konusunda çok hassas davranılmalı. Kesim ve ihraç tarihlerine de uyulması gerekiyor. Bursa’nın en popüler tarımsal ürün çeşitlerinden ve önemli bir ihracat kalemi de olan Bursa siyah incirini üreticisi, ihracatçısı ile hep birlikte korumalıyız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz