Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, 2 ayda çocuğun okuma yazmaya geçmesinin maharet olmadığını söyledi. Belirlenen müfredattan önce okuma yazma öğrenen çocukların gelişiminin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Yılmaz, 2 ayda okuma yazmaya geçen çocuğun 'başarılı, zeki' olarak değerlendirilmesinin de yanlış olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Her çocuğun zeka seviyesi farklıdır, bununla çocuğun ne zekası ne de yeteneği ölçülebilir." dedi.
Anadolu Eğitimciler Platformu tarafından Erzurum'da eğitim çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, eğitim çağının başındaki çocukların kısa sürede okuma yazmaya çıkartılmasının sakıncalı olduğunu söyledi. Yılmaz, ebeveynlerin baskısı ve öğretmenlerin de kendi aralarında rekabetle öğrencileri eğitim öğretim döneminin başlarında okumaya çıkartmayı başarı olarak görmelerinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, şunları söyledi: "Programlarda yaptığımız değişiklikler ile biz artık okuma yazmayı çocuk okula başladığının ilk aylarında öğrensin demiyoruz. Öğretmenlerin, idarecilerin inşallah günahı yoktur bunda. Veli baskısıyla öğretmenler kendi aralarında rekabete giriyor 'aman çocukları okutalım' diye. 2 ay içinde çocuk okuma yazmaya geçince çocuk başarılı, zeki oluyor anlayışından uzak durmalıyız. Her çocuğun zeka seviyesi farklı, bununla ne çocuğun zekası, ne de farklı yeteneği ölçülebilir. Yeni eğitim öğretim döneminde programlarda buna bağlı değişiklikler olacak."
Müsteşar Yardımcısı Yılmaz, yeni dönemde birinci sınıfa başlayan öğrencilerın yaşına uygun olarak oyun ağırlıklı, müzik ve çizgi çalışmaları yapacaklarını belirtti. Yılmaz, şu bilgileri aktardı: "Birinci sınıfta genellikle çocuğun yaşına uygun oyun ağırlıklı müzik, oyun içerisinde ve çizgi çalışmaları olacak. Çocuğun psikomotor çalışmaları birinci dönem bilhassa böyle olacak. Okuma yazmanın yıl sonunda ancak olabilmesi için çalışmalarımız var. Öğretmenlerimizin ve okul idarecilerimizin erken okumaya çıkmanın bir mahareti olmadığı, aksine çocuğun güvenini azaltacağı, ileride telafisi olmayacak şekilde yaralar açabileceğini bilmeniz gerekiyor."
Müsteşar Yardımcısı Yılmaz, 4+4+4 eğitim yasasıyla yeni dönemde fazladan 600 bin çocuğun okulla tanışacağını ve bunun için idarecilerin okullarda gerekli düzenleme ve tedbiri alarak istismarlara kapı aralamamaları uyarısında bulundu. Yılmaz, "Dikkatli olmak zorundayız bunun istismar edilmemesi için. Okullardaki bütün detaylar kontrol edilmeli, hiçbir aksaklık gözden kaçırılmamalı. 66- 69 aylık çocuk okula gittiğinde orada lavaboların olumsuzluğuyla karşılaşmasın." şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, 5 yaşından gün almış bütün çocukların yüzde 100 olarak eğitime kazandırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz