Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

IMEI sorgulama nasıl yapılır? (E-devlet, BTK)

Çalınma, kaybolma, cihazın yasal olup olmadığını anlama, kullanım durumu gibi pek çok şeyle ilintili olarak imei sorgulama yapılmaktadır. Peki imei sorgulama nasıl yapılır? İşte Android (Samsung, Huawei, Xiomi vb.), Apple (iPhone) için detaylı imeri sorgulama rehberi...

IMEI sorgulama nasıl yapılır? (E-devlet, BTK)

Cep telefonlarının parmak izi olan IMEI numarası pek çok işlem için gereklidir. Cep telefonu kullanıcıları, 2. el telefon alırken, telefonları kaybolduğunda, çalıntı telefon vakalarında garanti takibi gibi konularda IMEI numarası sorgulama yapmak durumunda kalabiliyorlar.

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Android (Samsung, Xiomi, Huawei vb.) ve iPhone yani Apple cihazlar için IMEI telefondan öğrenilmektedir. Bu adımdan sonra BTK’nın e-devlet üzerindeki sayfasından yapılan IMEI sorgulama işlemi cihazın çalıntı olup olmadığını, yasal yollardan ithal edilip edilmediğini öğrenilir.

IMEI sorgulama, telefonun IMEI numarasının BTK’da kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi işlemidir. Bu nedenle IMEI sorgulaması için resmi kaynaklara başvurulması gerekir.

E-devlet üzerinden yapılan IMEI sorgulama işleminde, IMEI numarasını ilgili boşluğa girdiğiniz cihazınızın yasal yollarla ithal edilip edilmediğini öğrenebilir, cihazın çalıntı ya da kayıp olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-devlet üzerinden IMEI sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

Adım 1:

imei sorgulama adim 1

  • Yukarıda paylaştığımız bağlantı ile e-Devlet'te BTK’ya bağlı IMEI sorgulama sayfasına erişeceksiniz. İşlemlere başlayabilmek için bu sayfanın sağ üst köşesinde yer alan "Giriş yap" butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butona tıkladıktan sonra sistem sizi e-devletin kimlik doğrulama sistemi ekranına yönlendirecek.

Adım 2:

imei sorgulama adim 2

  • Bu ekranda sizden istenen bilgileri ilgili boşluklara girerek sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabileceğiniz gibi mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı gibi alternatif giriş yöntemlerini de kullanabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza tekrar ilk görseldeki ekran çıkacak. Bu ekrandaki ilgili boşluğa cihazınızın IMEI numarasını yazıp sorgula butonuna bastığınız takdirde girdiğiniz IMEI numarasının BTK sisteminde kayıtlı olup olmadığı ile alakalı bilgilendirileceksiniz. Bununla alakalı örnek görseli de aşağıdan inceleyebilirsiniz.

    imei sorgulama adim 3

Cihazın IMEI Numarası Nasıl Kaydettirilir?

Telefon ya da diğer akıllı cihazların IMEI numaralarını bulmak çok kolaydır. İthal edilen telefonların, ithalatçısı tarafından BTK’ya kaydı yapılır. Türkiye’de kullanmak için yurt dışından telefon ya da benzeri bir ürün alıp getirenler ise e-devlet üzerinden pasaport bilgilerini girerek cihazlarının kaydını yapabilirler. Bunun için yapılması gereken öncelikle e-devlet üzerinden BTK’ya girerek cihaz kayıt hakkını sorgulamak olmalıdır. Cihaz kayıt hakkı bulunuyor ise IMEI kaydet alanındaki bilgilerin doldurulması ve belirlenen harç ücretinin yatırılması gerekir. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler de yurt dışından getirdikleri telefonları için aynı yolu izleyebilirler. Öncelikle vergi dairesi ya da ilgili bankaya harç bedelini yatırarak açıklamada harç bedelinin yatırılmış olduğuna dair yazı bulunan dekontun alınması, bu dekontun aslı ve pasaportun aslı ile bağlı olunan GSM operatörünün bayilerinden birine ibraz edilmesi gerekir. Böylelikle IMEI kayıt işlemleri tamamlanmış olur. Sadece harç ücretinin yatırılması, kaydın yapıldığı anlamına gelmez.

BTK’ya kaydı olmayan cihazlar, 120 gün içerisinde kaydedilmezse iletişime kapanır. Yeni aldığınız cihazda 3 ay içinde “Servis Yok” yazısını görmenizin nedeni IMEI numarası kaydının yapılmamış olması olabilir. Diğer bir ihtimal ise IMEI numarasının klonlanmış olmasıdır.

Klon IMEI Nedir?

Yasa dışı bir işlem olan klon IMEI, telefonun IMEI numarasının başka bir telefon için kopyalanması anlamına gelir. Telefona zarar verilmeden yapılması imkansız bir işlemdir. Bu durum akıllı telefonlar için güvenlik açığı anlamına gelir. IMEI sorgulaması yapmak tam da bu sebepten ötürü oldukça önemlidir. Özellikle ikinci el alınan telefonlarda mutlaka IMEI sorgulaması yapılması gerekir.

Çalıntı ve kopyaları tespit edilen akıllı cihazların IMEI kodu kara listeye alınır ve şebeke bağlantıları kesilir. Bu da telefonda “servis yok” uyarısının görünmesinin bir nedeni olabilir. Böyle bir duruma maruz kalma ihtimalinize karşın satın alınan cihazın, garanti süresi dolsa bile faturasının saklanması önem taşımaktadır.

IMEI Numarasındaki Sayıların Anlamı Nedir?

IMEI numarası her telefona özel olarak düzenlenir ve 15 haneden oluşur. İlk 2 hanesi üretici numarasını gösterir. Sonraki 6 hane ise model numarasıdır. Bu ilk 8 haneye “type allocation code (tip tahsisat kodu)” denir. Sonraki 6 rakam cihazın seri numarasını gösterir. Son hane de IMEI numarasının geçerli olup olmadığına dair, tamamlayıcı kontrol numarasıdır. Cihaz, SIM kart ile kullanılmaya başlandığı anda IMEI numarası bilgileri operatöre gider ve bu yolla cihazın takibi yapılır.

IMEI Numarası Nedir?

Cep telefonu ile arama yapıldığında ya da hücresel veri alışverişi ile yani telefon hattı üzerinden internete bağlanıldığında cihaz sisteme bir sinyal gönderir. Bu sinyal, o cihazın sistemde tanımlanmış olup olmadığını kontrol eder. Cihazı tanımlamak için kullanılan numaralar dizisine, tam tercümesi ile Uluslararası Mobil İstasyon Ekipman Kimlik Numarası (IMEI - The International Mobile Station Equipment Identity Number) denir. IMEI sadece telefonlarda değil 3G/4G tabletler, PCMCIA kablosuz internet kartlarına sahip dizüstü bilgisayarlar ve diğer mobil cihazlarda da bulunur. Bununla birlikte çift hatlı telefonlarda iki ayrı IMEI numarası mevcuttur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler