YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB'de İbrahim Turhan dönemi

1 Ocak 2012 tarihi itibari ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı'na atanan Dr. Mustafa...

İMKB'de İbrahim Turhan dönemi

1 Ocak 2012 tarihi itibari ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı'na atanan Dr. Mustafa İbrahim Turhan, görevi törenle Hüseyin Erkan'dan devraldı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray’ın da katıldığı devir töreninde söz alan Turhan, "Biz, böyle önemli görevleri toplum adına yapıyor ve yeri gelince bırakıyoruz. Ben, Sayın Hüseyin Erkan'a gıpta ile bakıyorum. Alnının akıyla ve mühim başarılarla görevi tamamlamak; alkışların da ortaya koyduğu gibi elemanlarının gönlünde yer edebilmek her bürokrat için geçerli değil. Temenni ediyorum, günü geldiğinde ben de Erkan gibi görevi güzel bir biçimde devrederim." dedi.
Sermaye piyasalarının yatırımlar adına önemini vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:
"Borsamız çeyrek asırı geride bırakırken, uluslararası arenada tanınırlığını artırdı. Gelinen aşamada halka açık şirketlerin adedi ve değeri arttı.
Umuyorum ve diliyorum İstanbul Finans Merkezi projesinin ülkeye büyük katkıları olacaktır. Projenin omurgasını İMKB teşkil etmeli. Onun için bütüncül reformlar bir an evvel hayata geçirilmelidir. Sermaye piyasalarında bulunan şirketlerimizin değeri şu an 385,7 milyar dolar. 'Bu rakam, Türkiye'yi dünyada ilk sıralara taşıyor mu?' sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değil. Malum Türkiye'nin 2012'de 1,5 trilyon milli gelir hedefi bulunuyor. Bu anlamda borsanın 2015 kapitalizasyonunun 1 trilyona çıkarılması gerekiyor."
İstanbul Finans Merkezi için altyapının tamamlanmasını öneren Turhan, şöyle devam etti:
"Teknik ve ekonomik reformu gerektiren projenin bütünleyicileri insan kaynağı, eğitim, kültür, çevre ile şehircilik olacaktır. Biz, 2015' e dek uluslararası ilkelere uygun olarak firmaların menkul alıp satacağı ortama imkân tanımalıyız. Bu anlamda İMKB'nin dünyanın diğer önemli borsaları ile güç birliğini artırmak yerinde olacaktır.
Finansal İstikrar Komitesi'nin Türkiye için belirlediği ilkelerden biri daha az kaldıraç ve daha güçlü özkaynaktır. Onun için büyüme trendi ve kalkınma devam etmelidir. Yine dış ticaret açığı önemli maddelerden biri. Konuya dair olumlu bir trendin yakalanması adına ülke içi tasarruf oranı artırılmalıdır. Tasarrufların değerlendirilebileceği sermaye piyasası araçlarına ihtiyaç var, kuşku yok burada da İMKB önemli rol oynayacaktır."
İMKB ve iştiraklerinin bölgesel ödemelerin hayata geçirilmesi adına belirleyici olacağına işaret eden Mustafa İbrahim Turhan, bu minvalde borsanın yapısının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İMKB eski Başkanı Hüseyin Erkan ise 4 senelik görev süresinde pek çok icraattta bulunduğunu aktardı. Erkan, "Biz, bir atama ile gelir bir atama ile devir yaparız. Burada en önemli miras hepimizin koyduğu tuğlalardır. Artık Sermaye Piyasası Kurulu elemanları ile geleceği inşa etme gayretine girdiğimiz bu binada yeni döneme geçiyoruz." ifadelerini kullandı.
4 sene içinde dünyada ve Türkiye'de önemli değişiklikler olduğundan söz eden Erkan, Avrupa'da meydana gelen mali bunalımın ardından yeni yapılanmaların görüldüğünü belirtti.
Sermaye piyasalarının söz konusu yapılanmalardan etkilendiğini kaydeden Erkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İçinde bulunduğumuz dilimde haksız rekabete açık. ABD ve Avrupa'da borsalar, benzeri veya benzeri olmayan teşkilatlarla rekabete giriyor. Konuyla ilgili ABD ve Avrupa'da gözden geçirmeler var. Umuyorum, borsalarında önünde yer alan haksız rekabetlerin önüne geçilecek. Daha evvel denetimi ya da sorumluluğu olmayan, şeffaflıktan ırak, kendi içinde emirleri denkleştiren teşkilatlar borsalar ile bir tutuluyordu. Elma ile armut gibi birbirine karıştırılıyordu. Onların tek yaptığı borsada oluşan fiyatları alıp yeni fiyatlar oluşturmaktı. Bakın, borsada gözetim yükümlülüğü önemlidir. Bu bağlamda haksızlığın olmaması, manipülasyonun olmaması için gereken yapılır. İnsan gücü ve rekabet adına önemli faaliyetlerde bulunulur, kamuoyu aydınlatılır.
Türkiye olarak bizim İMKB'miz, türev borsamız var. Hepsi derli toplu olup otoritenin emri altındadır. Burada aracı kurumların emir denkleştirilmesi gibi bir yetki yoktur; maalesef Avrupa ve ABD' de bu var. Sonuç olarak Türkiye sermaye piyasası fiyat oluşumu adına çok iyi işliyor. Hatta kuralları ABD ve Avrupa tarafından örnek alınıyor. "
İMKB'nin pek çok borsa ile ortaklığı bulunduğunu açıklayan Hüseyin Erkan, bölgenin bir sermaye piyasası ve merkezi olma yolunda pek çok adım attıklarına temas etti. Erkan, Mustafa İbrahim Turhan'ın Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı yaptığını, tecrübeli bir isim olduğunu vurgularken, gönül rahatlığıyla görevi bıraktığını sözlerine ekledi.
SPK Başkanı Vedat Akgiray da görev değişimine dair "Bir şeker gidiyor bir başka şeker geliyor. Umuyorum Sayın Hüseyin Erkan sermaye piyasalarından uzak kalmayacaktır. Yeni başkanımız İbrahim Turhan ise tecrübeleri ile faydalı olacaktır."' yorumunu yaptı.
Törende daha sonra Hüseyin Erkan, görevini Mustafa İbrahim Turhan'a devretti. Avrasya Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Baltacı tarafından Erkan'a plaket takdim edildi.

TURHAN'IN BİYOGRAFİSİ
Dr. Mustafa İbrahim Turhan 1968'de İzmir'de dünyaya geldi. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde 1987'de birincilikle tamamladı ve aynı sene Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne girdi. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Uluslararası Bankacılık lisans üstü eğitimini 'Kamu Kesimi Açıklarının Makroekonomik Sonuçları ve Türkiye'de Bankacılık Kesimi Üzerinde Etkileri' konulu tez ile; Bankacılık doktorasını da 'Finansal Krizler ve Reel Sektör Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği' konulu tez ile noktalayan Turhan, bu dönemde aynı kurumda öğretim elemanı olarak görev yaptı. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından desteklenen sosyal bilimler mega projesi çerçevesinde davet edildiği Cenevre Üniversitesi Institut Européen (IEUG) ve Loughborough Üniversitesi Banking Centre bünyesinde araştırmacı olarak bulundu.
2001'de Yardımcı Doçent unvanıyla Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlayan Turhan, bu kurumda Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü başkanlığı yaptı. Yine aynı üniversitede Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü.
2004'e kadar Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan Turhan, 1 Nisan 2004 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Meclisi üyeliğine, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu üyeliğine seçildi. 8 Mayıs 2008 tarihinde Başkan (Guvernör) Yardımcısı olarak atandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler