YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiliz Batığına Anı Dalışı

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hazırlıkların tamamlanması ardından Deniz Kuvvetleri'nin 'TCG AĞ 5' gemisi, 'HMS Lundy'

İngiliz Batığına Anı Dalışı

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hazırlıkların tamamlanması ardından Deniz Kuvvetleri'nin 'TCG AĞ 5' gemisi, 'HMS Lundy' batığının bulunduğu Büyük Kemikli Burnu Sulva Koyu'nda beklemeye başladı. Avustralyalı ve Türk dalgıçlar da 'ÇOMÜ 1' Araştırma gemisiyle bölgeye ulaşıp dalışı gerçekleştirdi. Batığın bulunduğu 26 metre derinlikte Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye bayraklarını açan dalgıçlar, barış mesajı verdi. Avustralyalı Nick Titheridge ile 'TCG AĞ 5' gemisinden Üsteğmen Ulaş Cesur'un tuttuğu Türk bayrağının iki yanına Avustralya ve Yeni Zelanda bayrakları da yer aldı. Yüzeye çıkan dalgıçlar, bu kez 16 metrekarelik Türk bayrağını açtı. Türk bayrağını tutan Avustralyalı Brett Douglas, Nick Titheridge ve Matthew Mccrath alkışlandı.
DUYGUSAL ANLAR
Dalışta duygulandığını belirten Avustralyalı Matthew Mccrath, "Ulus bilincine eriştiğimiz toprakların kıyılarında dedelerimizi anmak gurur verici. İndiğimiz derinliklerdeki batık savaş gemisi dünyaya barış mesajı veriyor" dedi.
Avustralyalı Nick Titheridge de, "Bugünkü bilincimize Çanakkale sayesinde kavuştuk. Dedelerimiz niçin geldiklerini bilmedikleri bir yerde şehit oldular. Biz de hem onları hem de vatanlarını savunan Türk askerlerini derinlere inerek andık" diye konuştu.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nden Çetin Kedioğlu ise, anı dalışının 3 ülkenin savaşı 100 yıl geride bıraktığının kanıtı olduğunu söyledi. TCG AĞ 5 gemisi subaylarından Üsteğmen Ulaş Cesur da, derinlerde açtığı Türk bayrağını bir Avustralyalı ile taşımanın kendisine büyük gurur verdiğini anlatırken, "Mavi vatanın koruyucuları olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız" dedi.
HMT LUNDY BATIĞI
Çanakkale Savaşı sırasında diğer zırhlı gemilere yardım amacıyla görev yapan İngiliz mayın tarama gemisi 'Lundy' 1908'de inşa edildi. 10 knot hız yapabilen, 188 groston ağırlığında ve 33.5x6.8 metre büyüklüğündeki Lundy'nin 16 Ağustos 1915'te Gelibolu Yarımadası'nın Büyük Kemikli ve Küçük Kemikli burunları arasında kalan Sulva Koyu'nda, kıç tarafından aldığı darbeyle battığı tahmin ediliyor. Bugün tepesi 18 metre, tabanı 28-30 metre derinde, kum zemin üzerinde iskele tarafına yatmış ve tek parça halinde duruyor.

İngiliz Batığına Anı Dalışıİngiliz Batığına Anı Dalışıİngiliz Batığına Anı Dalışı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler