İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa şubesi tarafından düzenlenen 6’ıncı Ulusal İnşaat Yönetimi Kongresi’nde inşaat sözleşmelerindeki yeni hukuki düzenlemeler ele alındı.
Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Orhan Yüksel’in oturum başkanlığı yaptığı ‘Yeni Hukuki Düzenlemeler Işığında İnşaat Sözleşmeleri ve Uygulaması’ başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. Gülçin Elçin Granssinger, inşaat sözleşmelerindeki yenilikler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türk Borçlar Kanunu’nda yapılan, iş sözleşmelerindeki zaman aşımı sürecindeki değişikliler hakkında konuşan Granssinger, yüklenicinin, ayıplı bir eser meydana getirdiği durumlarda açılacak davalarda teslim tarihinden başlamak suretiyle taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde 2 yıl geçmesi halinde, taşınmaz yapılarda ise 5 yılın geçmesi halinde zaman aşımına uğrayacağını söyledi.
Haksız fiillerde zamanaşımı konusuna da değinen Granssinger, “Yargıtay yapı yönetmeliklerine ve teknik koşullara uygun yapılmayan binaların depremde yıkılmasından dolayı açılan tazminat davalarında 2 ve 10 yıllık ( mevcut Borçlar Kanunu 60 da 1 ve 10 yıllık) sürelerin deprem tarihinden itibaren işleyemeye başlayacağı görüşündedir.” diye konuştu.
Sözleşmelerdeki götürü bedeli hakkındaki yeniliklerden de bahseden Granssinger, Eser’in öngörülenden daha az emek ve masraf ederek gerçekleşmesi hâlinde bile iş sahibinin bedelin tamamının ödemekle yükümlü olduğunu belirtti. 6. Ulusal İnşaat Kongresi kapsamında gerçekleştirilen Yeni Hukuk Düzenlemeleri Işığında İnşaat Sözleşmeleri ve Uygulaması başlıklı panelde katılımcılara yeni hukuki düzenlemeler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gülçin Elçin Granssinger, ayrıca sözleşmelerin sona ermesi hallerini, yapı malikinin sorumluluğunu, kefalet sözleşmelerinin şekli konularına da değindi.
Aynı oturumda konuşan Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir ise İnşaat Hukuku ile ilgili sorunları ele aldı. İnşaat Sözleşmesinin şekle tabi olmadığını hatırlatan Özdemir, şunları söyledi: "İnşaat Projesinde, vaziyet planında, internet ilanlarında tanıtım maketlerinde ve broşürlerinde, kullanılan ifadeler de sözleşmesel borcun kaynağı olabilmektedir. Çünkü inşaat sözleşmesinin kendisi şekle tabi değildir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz