Yaşar KAÇMAZ / İstanbul,
"430 KİLOMETREYLE İNŞALLAH İSTANBUL'DA 2019'A GİRECEĞİZ"
Topbaş "Metroyla ilgili arzu ettiğimiz, ulaşım mastır planımızda öngördüğümüz şu, 'herhangi bir mahallede en fazla yarım saat mesafede bir metro istasyonu olsun. Göreve geldiğimiz zaman 45 kilometre tramvay dahil raylı sistem vardı. Şu anda 142 kilometreye eriştik. Ulaştırma Bakanlığımızın yapacağı kadar, 70 kilometre kadar bir sistem var, bizim 110 kilometre daha metro çalışmamız var. Ve şu anda devam eden 109 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. Böylece birileri 400 kilometre nasıl olacak derken, 430 kilometreyle inşallah İstanbul'da 2019'a gireceğiz. Bu metro hattından 6 tane ilçemiz etkileniyor" şeklinde konuştu.
"BAHÇEŞEHİR'DE OTURANLAR DEVAMLI TWEET ATIYORLAR"
Mahmutbey'den başlayarak Mecidiyeköy'e kadar 18 istasyonun bulunacağı metro hattının, daha sonra yapılacak hatlarla entegre edilerek Kabataş'a kadar uzayacağını söyleyen Kadir Topbaş, vatandaşların Gaziosmanpaşa ve Esenler'den Kabataş'a kadar rahat bir şekilde seyahat edebileceklerini söyledi. İleri bir tarihte Kabataş hattının devamını, Şişhane istasyonuna bağlamayı da düşündüklerini dile getiren Topbaş, tek yönde saatte 70 bin yolcu kapasitesiyle çalışacak olan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı inşaatında, şu an için beş istasyonda çalışma olduğunu söyleyerek, emeği geçenler teşekkür etti.
Devreye girdiğinde Mahmutbey ile Mecidiyeköy arası ulaşımı 26 dakikaya düşürecek olan hattı Mahmutbey istasyonundan devam ederek Bahçeşehir'e kadar uzatacaklarını söyleyen Topbaş, "Bahçeşehir'de çok ciddi bir talep var, bu hattı da uzatmak suretiyle, Bahçeşehir'de oturan vatandaşlar da rahatlıkla Kabataş'a erişebilecekler. Buradan müjde veriyorum çünkü Bahçeşehir'de oturanlar devamlı tweet atıyorlar 'ne olacağız, ulaşım zor' diye, 2019'un başında inşallah Bahçeşehir'dekilerin de metroyla Kabataş'a gelme imkanı ortaya çıkıyor" diye konuştu.
"İSRAF OLMASIN DİYE TABAK ALMIYORUZ"
Metroyla ilgili açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye binasının Seyrantepe'ye taşınıp taşınmayacağına ilişkin bir soruya, "Uygulamadan vazgeçtik çünkü ciddi bir yatırım ama bir kaç yılda geri dönüyor, biz dedik şimdi metrolar yapıyoruz. Metrolara ihtiyaç var, paraya ihtiyacımız var, yatırım var, ulaşım var. Bir süre yine burada devam edelim diye düşündük. Şu anda onu yapmıyoruz. Ondan vazgeçildi, ilerde yaparlar mı bilmiyorum. Hep söylerim tencerede pişirip kapağında yiyoruz, israf olmasın diye tabak almıyoruz. Bu kadar hassasiyet gösteriyoruz" diye cevap verdi.
"EVİMDE GÖRDÜĞÜM ÖRÜMCEĞİ DAHİ DIŞARI DOĞAYA BIRAKAN BİRİSİYİM"
Tepki çeken hayvan barınaklarıyla ilgili de konuşan Topbaş, "Geçmiş konuşmalarımda 20 bin deyince, '20 bin olur mu, nereye sığacak?' diye değerlendirme yapıyorlar. Yanlış anlaşıldıysa düzeltiyorum, yılda 20 bin civarında buraya hayvan gelebilir ve üzerinde operasyon yapılır. Şunu da söyleyeyim bizim değerlerimiz, kültürümüz ve inancımız tüm canlılara saygı gösteren bir anlayıştan gelmektedir. Evimde gördüğüm örümceği dahi dışarı doğaya bırakan birisiyim. Birileri bunu farklı maksatlarla kullanabilir, biz öyle değiliz. Biz olduğumuz gibi görünür, göründüğümüz gibi de yaşamaya devam ederiz" dedi.
Konuşmasının ardından iş makinelerinin devreye girmesini sağlayan uzaktan kumanda butonuna basan Kadir Topbaş, metro duraklarını birbirine bağlayacak tünel kazısını başlattı.
Daha sonra şantiye alanından ayrılmak için merdivenlere yönelen Topbaş, merdivenlerin yük kapasitesinin 10 kişilik olduğunu görünce, 10 kişiden fazlasının aynı anda merdivenleri kullanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz