YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İTHİB'den dereceye giren kumaş tasarımlarına ödül

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen kumaş tasarım yarışması...

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen kumaş tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmada dereceye giren tasarımlar bir defile ile sergilendi. Gecede konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, günümüzde kültürel motifler, otantik semboller ve geleneksel ürünlerin önem kazanmaya başladığını belirterek, "Geleneksel giysilerimiz, hat, ebru, minyatür gibi sanatlarımızın da birçok tasarımcımıza ilham sunabileceğini düşünüyorum." dedi.
2011 İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması ödül töreni, İstanbul Tekstil Akademisi (İTA) Ar-Ge Merkezi'nde yapıldı. Yarışmada finale kalan ilk 9 yarışmacının tasarımları bir defile ile sergilendi. Defilenin ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. 'Doğadaki Ritim' temalı tasarımıyla birincilik ödülünü kazanan Esra Yarar, ödülünü Bakan Nihat Ergün'ün elinden aldı. Yarışmada ikincilik ödülünü 'Keçeleşen Örmeler' temalı tasarımıyla Mine Beşen, üçüncülük ödülünü de 'Sorular-Merak-İhtiyaç-Şans-Eğlence Var Mısın?' temalı tasarımıyla Serkan Çağlar kazandı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, yarışmada ortaya çıkacak olan yeni fikir ve ürünlerin, sektör için bir ilham kaynağı olacağına ve sektöre ivme kazandıracağına inandığını söyledi. Cumhuriyetin 100. yılında yıllık 500 milyar dolar ihracat yapma ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini gerçekleştirmek için 'dinamik, başarılı ve rekabetçi bir reel sektör' oluşturmak gerektiğini vurguladı. Ergün şöyle konuştu:
"Bundan sonra yapacağımız iş, daha kaliteli ve yüksek katma değerli ürünleri ihraç etmek olacaktır. Artık sadece daha fazla üretmeye değil, daha nitelikli üretmeye yoğunlaşacağız. Türkiye'nin rekabet gücünü teknoloji, tasarım, markalaşma ve Ar-Ge gibi alanlarda araması gerekiyor. Özellikle tekstil sektörünün geçmiş dönemlerde yaşadığı sıkıntılar, bu tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Uzakdoğu rüzgarıyla birlikte maliyet avantajını yitiren tekstil sektörünün rekabet gücünü geride değil ileride araması gerekiyor.
Bugün tekstil ve hazır giyim sektörünün, 2010 yılında 21 milyar dolar ihracata ulaştığını, 2002'ye göre neredeyse 2 kat bir artış gösterdiğini söyleyen Ergün, ''Bu yılın ilk 7 ayında da sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artmıştır. Bu rakamlar elbette değerlidir; ancak biz tekstil sektörünün çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Türkiye, bu sektörde belki Çin kadar ucuza üretemiyor; ancak en az İtalya kadar kaliteli bir üretim yapıyor. Kalite-fiyat dengesine baktığımızda, ülkemizin büyük bir rekabet avantajına sahip olduğuna inanıyorum."

"ÜRÜN GELİŞTİRMELERİ AR-GE KAPSAMINA ALINMALI"
Yarışmanın yapıldığı bilim ve tasarım üssünün 2009 yılında faaliyete geçtiğine işaret eden İTHİB Başkanı İsmail Gülle de şunları söyledi:
"Dün mal üretiyorduk bugün ise fikir üretiyoruz. Artık mal satmıyoruz, fikirlerimizi, hayallerimizi satıyoruz. Bu teknopark bunu sağlayacak bir donanımla gerçekleştirildi. Merkez, firmaların yeni projeler geliştirmesine altyapı sağlayacak. Sayın Bakanımızla Ar-Ge merkezini gezerken, bu merkezi çok istediğimiz anlamda iyi kullanamadığımızı söyledim. Biz artık fikirlerimizi, hayallerimizi satacaksak Ar-Ge'ye ihtiyacımız var. Bunun temel merkezlerinden birisi de burası. Ürün geliştirmelerin de Ar-Ge kapsamına alınmasının sektör adına çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu Ar-Ge merkezinin Ar-Ge desteklerinden faydalanması da çok anlamlı olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler