Niğde Özel Hayat Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Mehmet Boz, erken yaşta hamileliğin riskleri hakkında bilgi verdi.
Doktor Boz, çok erken yaşta evlendirilen çocuklardan bebek sahibi olmasının beklenmesinin yanlış olduğunu söyleyerek, “Bazı köylerde kızlar 12 ile 15 yaş arasında çok erken denebilecek yaşlarda evlendiriliyor. Evlendikten hemen sonra da çocuk sahibi olması isteniyor. Bize 14-15-16 yaşlarında hastalar geliyor. Bu hastaların yakınları, kızlarının çocuğu olmuyor diye hastaneye geliyor. Bu hastalara kesinlikle tedavi vermiyoruz çünkü bu yaştaki hastalara verdiğimiz tedaviler ileride hastanın hormonlarını etkilemektedir” dedi.
Boz, “Biz doktorlar olarak bir bayanın 20’li yaşlarda anne olmasını istiyoruz. 20 yaşın altında olan hamilelikler genelde sağlıklı hamilelik olmuyor. Bu dönemlerde olan hamileliklerde genelde düşük tehlikesi, erken doğum ve bebek ölümü riski gibi faktörler meydana geliyor. Bu şekilde erken yaşta gelen gebeleri biz savcılık ve bulunduğu köyün sağlık ocağına bildiriyoruz. 14 yaşında gebe olarak gelen hastadan biz anne olmasını ve çocuk sahibi olmasını bekleyemeyiz çünkü kendisi çocuk ve anne olmaya psikolojik olarak hazır durumda değil. Erken yaşta gebe olan bir kimsenin riski fazla olduğu için biz çok yakın takibe alıyoruz. Normal bir gebeyi 2 ayda bir çağırıyorsak bu kişileri 1 ayda veya 15 günde bir çağırıyoruz ve psikiyatri uzmanlarına bu kişilerin destek almalarını öneriyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz