YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kastamonu Ormanlarındaki Noel Ağacı Potansiyeli

Paganlıktan gelip hristiyanlığa geçen ve günümüzde yılbaşında ışıklarla ve çeşitli süs eşyalarıyla donatılan noel ağacı sektöründe, potansiyel harekete geçirildiğinde Kastamonu'daki

Paganlıktan gelip hristiyanlığa geçen ve günümüzde yılbaşında ışıklarla ve çeşitli süs eşyalarıyla donatılan noel ağacı sektöründe, potansiyel harekete geçirildiğinde Kastamonu'daki göknar ağaçlarından elde edilecek ürünlerin dünya pazarlarına girebileceği belirtiliyor.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Şevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, noel ağacı üretiminin Avrupa ve Amerika'da milyar dolarlarla ifade edilen büyük bir pazara sahip olduğunu belirterek, noel ağacına olan talebi karşılayabilmek amacıyla binlerce çiftlikte üretim yapıldığını söyledi.

Türkiye'de Doğu Karadeniz göknarı, Uludağ göknarı ve Kazdağı göknarının noel ağacı pazarında en büyük paya sahip olan türlerden olduğunu ifade eden Şevik, "Bu türlerden Uludağ göknarı ve Kazdağı göknarı ülkemiz için endemik türlerdir. Ülkemiz bu kadar büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen maalesef noel ağacı pazarından payını alamamaktadır" diye konuştu.

-Bakımda kesilen veya çürüyen ağaçlardan elde edilecek-

Şevik, doğal göknar meşcerelerinde yapılan bakımlarda kesilen ve orman içerisinde çürümeye terkedilen pek çok bireyin oldukça kaliteli noel ağacı vasfında olduğunu vurgularak, bu ağaçların piyasada arandığını ve yüksek bedelle değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Kastamonu'da doğal göknar meşcerelerinin çalışmalarda incelendiğini aktaran Şevik, şunları kaydetti:

"Göknar fidanları, noel ağacı kriterleri bakımından değerlendirildi. Çalışma sonucunda, özellikle Uludağ göknarının karışıma girdiği doğal tensil sahaları, meşcere kenarları, yol şevleri ve kapalılığı kırılmış meşcerelerde alt tabakada yetişen göknar bireylerinin noel ağacı kriterlerini karşıladığı ve doğal göknar ormanlarının noel ağacı üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğu belirlendi.

Fakat istenilen kalite ve standartlarda noel ağacının hangi alanlardan elde edilebileceğinin belirlenmesi ve üretim esnasında bu alanların değerlendirilmesi gerekmektedir. Kastamonu'da noel ağacı üretiminde çok büyük bir potansiyel var. Avrupa'da, Amerika'da binlerce çiftlikte yetiştirilen göknarın kat kat fazlası doğal olarak ormanlarımızda yetişiyor. Fakat biz bunları değerlendiremiyoruz"

Şevik, Kastamonu'da da özellikle Küre, İnebolu, Daday, Tosya, Ilgaz Dağları ve Taşköprü'de 300-1000 metre rakımlarda görülen ormanların olduğunu ifade ederek, "Böyle alanlarda meşcere altında gelişen göknar fidanları noel ağacı pazarında aranan kaliteli bireylerdir. Bu alanlar noel ağacı üretiminde mutlaka değerlendirilmelidir" dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler