Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce İlçeye bağlı Dereköy köyü’nde Kayın Mantarı yetiştiriciliği için ilk defa ekim yapıldı.
Ortaca İlçesi’nde ilk defa kayın mantarı yetiştirilmesi için davet eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Okan Bilgiç; Dereköy’de çalışmalara başlandığını belirterek, “İlçemize bağlı Dereköyü’nde ilk defa başlangıç için 18 m2 bir alanda ve tek katlı olarak planlanıp ve üreticimize işlemler öğretilmiştir. Diğer üreticilerde davet edilerek bu üretimin arttırılması için yayım çalışması da gerçekleştirilmiştir. İlçemizde ilk Kayın mantarı ekimi yapılmış olup, ilk ürün bitinceye kadar İl ve İlçe Müdürlüğümüz Teknik Elemanlarınca sürekli kontroller yapılacaktır. Giderek artan bir ilgiye sahip olan sofraların yeni misafiri Kayın Mantarı umarız önümüzdeki yıllarda ilçemizde de gerekli ilgiyi görür. Kayın Mantarı Yetiştiriciliği hakkında kısaca şunları söyleyebiliriz; Yapılan işlemler sırasına göre, güneş almayan serin bir oda kireçle her yeri boyanır. Alta yada duvara ızgara ada raflar yerleştirilir. Cama sineklik takılarak havalandırma esnasında odayı korunaklı tutmak mümkün olur. Oda nemi yüzde 85 civarında olmalıdır. Bunu için günde 3-4 kez oda sulanır. Kaynar suda ıslatılmış saman ve talaş temiz bir naylon üzerinde karıştırılır. Üzerine mantar misalleri atılarak karıştırılmaya devam edilir. uygun karışım olduktan sonra 5 kilo gramlık poşetlere sıkıca doldurulup, ağızları sıkıca kapatılmalıdır. Daha sonra poşetlerde delikler açılara odada hazırlanan ızgaralara yerleştirilir. Bundan sonra sadece odayı sulayarak nemi ayarlamamız yetecektir. 18-30 gün arasında mantarlar çıkmaya başlayacaktır” dedi.
Gelen yoğun talep doğrultusunda 2013 yılında çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Bilgiç, “2011 yılında Müdürlüğümüzün bütçesinden temin edilen ve çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtımı yapılan misel, balmumu, gölgeleme tülü gibi kayın mantarı üretim malzemeleri ile üretime 2012 yılında devam edildi.2013 yılında da Kayın mantarı üretim çalışmalarımız ücretsiz misel dağıtımı ile il genelinde devam etmektedir. 2013 yılında da İl Müdürlüğümüzce kayın üretim çalışmaları saman kültüründe tüm ilçelerimizde devam etmekte olup; özel sektörden bazı üreticilerimizde modern mantar işletmeleri kurarak üretim çalışmalarımıza katkı sunmaya başlamışlardır. 2011-2012 yılları arasında üretime aldığımız kütük kültüründe üretimlerimizde verimli şekilde devam etmektedir.Kütükte ve saman kültüründe üretilen mantarlar üreticilerimiz tarafından 10-15 TL arasında ücretle satılarak bütçelerine maddi katkı sağlanmıştır. İlimizde 2011 yılından önce tanınmayan kayın mantarı artık tüm tüketicilerimiz tarafından tanınmakta çeşit çeşit tüketim yöntemleri ile sofralarımızda yerini alırken reyonlardaki yerini de sağlamlaştırmıştır” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz