YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kış Aylarında Evlerin Havalandırılması Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Araz, kış günlerinde evlerin havalandırılması uyarısında

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Araz, kış günlerinde evlerin havalandırılması uyarısında bulunarak, "Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Eksi 30 derecede evlerin havalandırılması mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da odanın kapısını açarak, odanın hacmini genişletebiliriz" dedi.

Araz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında ısı kaybı yaşanmaması için evlerin havalandırılmadığını, bu durumunda ev içerisinde kirli hava birikmesine neden olduğunu belirtti.

Hava kirliliğinin akciğer hastalıklarının başlıca nedeni olduğunu vurgulayan Araz, "Özellikle kırsal kesimde biomas dediğimiz hayvansal atıkların yakılması ev içi hava kirliliğine neden oluyor. Bu durum uzun vadeli kronik bronşite, düşük ihtimalli de olsa akciğer kanserine de sebep olabilir" dedi.

Doğu Anadolu'da kırsal kesimlerde tezek yakıldığını anımsatan Araz, bu durumda ev içinde ciddi hava kirliliği oluştuğunu söyledi.

Türk Toraks Derneği'nin Erzurum'da akciğer kanseriyle ilgili yaptığı bir araştırmada odun, kömür ve biomasın oluşturduğu yakıtlarda biomasın akciğerlere daha fazla zarar verdiğinin ortaya çıktığını anlatan Araz, odun ve kömürün de ortam iyi havalandırılmazsa akciğer kanseri ve kronik bronşitle bağlantısı olduğunu belirtti.

-"Dışarıda olduğu gibi ev içinde de hava kirliliği olabiliyor"-

Araz, kaloriferli evlerin akciğer hastalıkları açısından bir sorun oluşturmadığını belirterek, "Kaloriferler havadaki nem oranını düşürüyor. Bu da solunum problemlerine neden olabiliyor. Bunu önlemek için kalorifer üstüne ıslak havlu konabilir" diye konuştu.

Kış aylarında hava kirliliğinin yükseldiğini ifade eden Araz, şunları kaydetti:

"Dışarıda olduğu gibi ev içinde de hava kirliliği olabiliyor. Ev içi havanın temizlenmesi için günde 2 saat ev havalandırılmalı. Isı kaybı olmaması için kışın evler havalandırılamıyor. Eksi 30 derecede evlerin havalandırılması mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da odanın kapısını açarak, odanın hacmini genişletebiliriz."

Araz, özellikle sobalı evlerde ısı kaybını engellemek için havalandırmaların kapatıldığına dikkati çekerek, bu durumun karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler