Almanya ve Hollanda başta olmak üzere dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde lifinden organik kumaş üretilen ısırgan otu, Türk tekstilcilerin de ilgi alanına girdi. Kayserili bir firma, ısırgan lifinden ürettiği kumaşı Paris’te sergileyecek.
Son 10 yılda dünya genelinde organik ve çevreye duyarlılık bilinci kapsamında başlatılan çalışmalar sevindirici bir boyutta hızla ilerliyor. Kayseri’deki kumaş üretimi ile büyük jean marklarına ürün tedarik eden Orta Anadolu firması, Nepal’den deneme amaçlı getirttiği ısırgan lifini kumaşa çevirerek koleksiyonuna ekledi. Yenilikçilik anlamında İtalya ve Japonya’dan sonra dünyanın en iyi 3 firmasından biri olarak gösterilen Orta Anadolu firması, aynı zamanda dünyada ilk organik kumaş üretimi gerçekleştiren firma olarak da biliniyor.
Ege’de organik pamuktan sonra keten ve kenevir lifinden de kumaş üreterek piyasaya süren firma, şimdi de Karadeniz bölgesinde bol miktarda yetişen ısırgan lifinden kumaş üretmeyi hedefliyor. Isırgan lifini ithal etmekten ziyade yerli üretimi tercih eden firma, daha önce Samsun’da deneme amaçlı gerçekleştirilen ve başarılı sonuç alınan çalışmaları yakından görmek için bir yetkilisini görevlendirerek Samsun’a gönderdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi yetkilileri ile bir araya gelen firma Ürün Müdürü Aykut Çam, çevreye duyarlılık anlamında doğal elyaf kumaş üretim sayısını artırmak istediklerini söyledi. Çam, “Özellikle son 10 yılda dünya genelinde çevreye duyarlılık anlamında başlayan bu çalışma ile bizim de hassasiyetimiz arttı. 4-5 koldan çalışıyoruz. Isırgan otu da bunlardan birisi. Aynı zamanda recycle pantolondan geri dönüşüm yolu ile tekrar kumaş üretiyoruz.” dedi.
Isırgan elyafından kumaş üretme teklifinin kendilerine, Hollandalı ısırgan otu tarımı yapan zengin bir aileden ve Hollandalı denim üreticisinden geldiğini hatırlatan Çam şöyle konuştu: “Bunun üzerine Fransız bir firmadan ısırgan lifinden elde edilmiş iplik tedarikine başladık. Taleplerimizi karşılamada yetersiz kaldılar. Bunun üzerine Nepal’den ısırgan lifi getirtip üretim yaptık. İkinci siparişimiz Ağustos ayı içinde gelecek. Organik ürünlere yönelik hassasiyetin artması bizim de ilgi alanımıza girdi. Ürün ithali yerine yerli üründe istenen elyaf kalitesini yakalamamız durumunda yerli ürün öncelikli tercihimiz olacak. Samsun’da daha önce OMÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde deneme amaçlı üretim yapılmış ve iyi sonuç alınmış. Geliştirilip, çiftçiye yayılması durumunda ithal ısırganın yerini rahatlıkla yerli ürün ısırgan lifi alabilir diye düşünüyoruz.”
Orta Anadolu firmasını şimdiden en çok düşündüren konu ise üretimden ziyade ısırgan otunun enzimasyon işleminin Türkiye’de henüz yapılamaması. Bu konuya da çözüm arayan firma, Maraşlı bir iplik fabrikası ile ortak bir fizibilite çalışması planlayarak, Karadeniz’deki üretimle birlikte lif yapımı için enzimasyon sistemini Kahramanmaraş’ta uygulamaya geçirmeyi hedefliyor.
Öte yandan ısırgan otunun iklimi nedeniyle Karadeniz bölgesinde bol miktarda yetişeceği ifade edildi. OMÜ Bafra Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölüm Danışmanı Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, ısırgan lifi için yetiştirilen ve boyu 3 metreyi bulan ‘urtiga dioga’ türünün ısırgan lifi için çok ideal olduğu savundu. Isırgan otunun 50’nin üzerinde türü bulunduğunu, Karadeniz bölgesinin ısırgan yetiştirilmesi için ideal bir iklime sahip olduğunu hatırlatan Ayan, “Isırgan otu bir kere tarlaya ekildiğinde üst üste 8 yıl ürün verebiliyor. Bu anlamda tarımı çok kolay ve zahmetsiz bir ürün. Isırgan lifi için üretimin artması durumunda aile bütçesine ekonomik katsı sağlayacağını düşünüyorum. Bu şekilde işsizliğe de bir nebze çare bulunmuş olur.” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz