Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla kentin genelini kapsayan iş yeri denetimlerini sürdürüyor. Kafeterya, lokanta, semt pazarı, market gibi birçok işletmeyi denetleyen ekipler, ekim ayı içinde 22 iş yerine uyarı verirken, 7 iş yerine cezai işlem uyguladı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda ve Kontrol Şube Müdürlüğü, Kocaeli’deki iş yerlerinde gıda denetimlerine devam ediyor. İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü ile Kocaeli il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri, ilçe belediyelerinin de katılımıyla ortaklaşa yapılan incelemelerde, ekim ayı içerisinde 430 iş yerinin denetimi yapıldı.
HER TÜRLÜ İŞ YERİNE GIDA DENETİMİ
Denetimler, 59 kafe-kafeterya-fast food, 34 unlu mamul ve ekmek fırını, 128 büfe-bakkal-market, 70 lokanta-restaurant, 37 çay ocağı-çay bahçesi-pastane, 6 semt pazarı ile gıda alanında faaliyet gösteren büyük küçük birçok iş yerinde gerçekleşti. İş yerlerinin ruhsat, genel temizlik, hijyen, teknik koşulları incelendi. Ayrıca, üretilen, satışa sunulan gıda maddelerinin gıda güvenliği ve kalitesi, sergileme, saklama şartları ile çalışanların sağlık muayeneleri gibi yasaların öngördüğü doğrultuda incelemeler yapıldı.
7 İŞ YERİNE CEZA
Yapılan denetimlerde, yasal mevzuat çerçevesinde 22 iş yerine eksiklerini tamamlaması için süre verilirken, 7 iş yerine ise ceza-i işlem uygulandı. Ayrıca, semt pazarında esnafın sağlık muayene kartları, gıda maddelerinin muhafaza ve sergileme şartları, etiket bilgileri, son tüketim tarihleri ile izlenebilirliğin sağlanması konularında incelemeler yapıldı. İlçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü ile birlikte yapılan denetimlerde, balık boyları da kontrol edilerek yasal mevzuatta belirlenen kriterlere uymayan balıklar satıştan men edildi.
HAŞERELERE DİKKAT
Denetimler esnasında iş yeri sahipleri ve çalışanlarına yasal mevzuat, teknik ve hijyenik konular ile ilgili bilgilendirmeler de yapıldı. Denetim ekipleri, iş yerlerinde görülebilecek karasinek, sivrisinek gibi uçucu haşeratlar ile hamamböceği türleri ve fare gibi kemirgenlerle bilinçli ve etkin mücadele yöntemlerinin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
Ekipler, iş yeri kapalı alanlarının havalandırma kanalları, kapı ve pencereleri, atık su giderleri gibi dış ortamdan haşere girişine imkan sağlayabilecek kısımlarında gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz