Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ndeki yüzer halde bulunan ve birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesi için deniz süpürgeleri ile hizmet veriyor. Deniz süpürgeleri, üzerinde bulundurduğu deniz kirliliği acil müdahale ekipmanları sayesinde deniz yüzeyinde oluşabilecek petrol ve petrol türevi kirlenmelere de müdahale edebiliyor.
Büyükşehir Belediyesi, Körfez’i 30 yıl aradan sonra yelken, yüzme, balık tutma yarışları yapılan bir deniz haline dönüştüren çalışmalarına devam ediyor. Bu başarıyı arıtma tesisleri, denetim ve temizleme araçları gibi projeler ile kazanan Büyükşehir Belediyesi, deniz yüzeyinde bulunan atıkların toplanması için deniz süpürgeleri ile kent genelinde temizlik çalışmaları yapıyor. Deniz süpürgeleri denizlerdeki katı ve sıvı atıkların toplanarak suyun kalitesine ve çevreye verilen zararların en aza indirilmesi sağlanıyor.
YENİ UYGULAMA
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından acil müdahale gerektiren olası kirlilik vakalarına daha etkin müdahale edebilmek ve kirlenme tehlikesini ortadan kaldırarak kirlenmeyi azaltmak, sınırlamak ve gidermede kullanılmak üzere 'Deniz Kirliliği Acil Müdahale Konteynerleri' oluşturuldu. İçinde gerekli önlemleri sağlamak için kullanılan deniz kirliliği acil müdahale ekipmanların bulunduğu 'Deniz Kirliliği Acil Müdahale Konteynerlerı' ile denizde meydana gelebilecek her türlü petrol ve petrol türevi kirlenmelerin önüne geçilebilecek.
2007 yılı Ağustos ayından itibaren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hizmet veren deniz süpürgelerinin bünyesinde kullanılacak ekipmanların çok çeşitli görevleri bulunuyor. Deniz Kirliliği Acil Müdahale Konteynerlerı’nda deniz bariyeri, petrol ve yağ emici sosis bariyer, petrol ve yağ emici ped ile skimmer cihazı hazır şekilde bekletiliyor. Bu ekipmanlar, acil müdahale gerektirebilecek deniz kirliliklerine direk müdahalede bulunmak üzere deniz süpürgeleri tarafından kullanılacak.
Deniz temizliği için çok önemli bir görevi yerine getiren deniz süpürgeleri her hangi bir sıvı atık dağılımı sırasında yayılımı önlemek amacı ile bariyer kullanabiliyor. Deniz bariyeri, atıkların dağılmadan hapsedilmesini sağlıyor. Böylece deniz canlıları ve dolaylı olarak da besin zinciri olarak insanlara olan zararı engelleniyor. Bariyerin içine hapsedilen kirlilik deniz yüzeyinden skimmer cihazı ile toplanıyor. Sorbent bom ve sorbent ped adı verilen malzemeler ise bariyerin içindeki petrol türevi kirliliği emme görevini üstleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz