Uşak merkeze bağlı Kaşbelen köyü yakınlarındaki meşelik alanda taş ocağı açılmasını istemeyen köylüler, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle protesto yürüyüşü düzenledi.
İddiaya göre, Kaşbelen köyünün yakınlarındaki meşelik alanda özel bir firma taş ocağı açmak için 2008 yılında ruhsat aldı. Köylülerin mera olarak kullandığı meşelik alanda firma ocak açmak için geçen günlerde ağaç kesmeye başladı. Ağaç kesimine tepki gösteren köylüler durumu yetkililere iletti. Yaptıkları şikayetlerden sonuç alamayan köylüler bu kez taş ocağının kurulacağı bölgeye yürüyerek tepkilerini dile getirdi. Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşünde köylüler bölgede taş ocağı kurulmasını istemediklerini dile getirdi. Kadın ve çocukların katıldığı tepki yürüyüşünde köylüler meşelik alanda taş ocağı açılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Yaklaşık 500 köylü ile 20 sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı yürüyüş köyden başlayarak ocağın kurulacağı iddia edilen alana kadar devam etti. Köylüler ve sivil toplum örgütleri bölgedeki kesilen ağaçları göstererek taş ocağı açmak isteyen firmaya tepki gösterdi. Kaşbelen köyü sakinlerinden Fatma Karadedeli, taş ocağını istemediklerini ifade ederek, “Bu köylü bu meşelik alandan faydalanıyor. Hayvanlarımız burada eğleniyor. Fakir köylülerimiz buradan yakacak elde ediyor. Biz ekmeğimizi bu meşelik alandan çıkarıyoruz. Ayrıca, madenler taşınırken tonlarca ağırlıktaki kamyonlar toz bulutu oluşturuyor. Köyümüz olumsuz etkileniyor. Bu nedenle istemiyoruz. Buraya taş ocağı kurulursa sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu meşelik alanı dedelerimiz, babalarımız bugüne kadar korumuş bizde canımız pahasına koruyacağız ve taş ocağı kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Taş ocağı kurulacak alanın köye çok yakın olduğunu ifade eden Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel de şunları söyledi: “Bu alan talan edilecek. İşletme sırasındaki toz duman ve patlatma esnasındaki olumsuzluklardan çevre zarar görecek. Bu alan köye yakın olduğu için köylünün evleri zarar görecek. Maden taşınırken 50 tonluk kamyonların oluşturacağı toz, duman köyde yaşamı olumsuz etkileyecek. Köylüler bu nedenle taş ocağı madenine tepki gösteriyor. Biz de Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında 20 sivil toplum örgütü olarak köylümüze destek olmak için bu alana geldik. Dün de kent merkezinde imza kampanyası düzenledik ve binlerce vatandaşımız taş ocağına karşı köylünün yanında yer almak için imza verdi. Yetkililerden taş ocağı madenine dur demesini istiyoruz.”
Köy Muhtarı Hasan Acar ise bu köylünün tepkisini ve nedenlerini ilgili kurumlara ilettiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ormanlık alana taş ocağı açılmasını istemiyoruz. İlgili kurumlara gerekli müracaatlarımızı yaptık. Köyün dört bir tarafında taş ocağı madeni var. Yeni ocak açılacak yerde köyün hayvanları otlatılıyor. Bu bölgede ocak açılırsa köylü nereye gidecek, hayvanlarını nerede otlatacak. Taş ocağının açılacağı bölgede atalarımızdan bize miras asırlık meşe ağaçları var. Köylümüzün tepkisi ortadadır. Bu ocağın açılmasını istemiyoruz"
Köylülerin tepki yürüyüşü nedeniyle jandarma çevrede geniş güvenlik önlemleri alınırken kalabalık yürüyüş sonrası olaysız dağıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz