YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı'na Doğru

Gıda, Tarım ve Hayvacılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara birtakım uyarı ve önerilerde bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvacılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara birtakım uyarı ve önerilerde bulundu. Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda kısa süre içerisinde çok fazla miktarda hayvanın kesilmesi nedeniyle bayramın sağlık yönünün daha da önem kazandığını söyledi. Kurbanlık hayvanın uygun kesim yerlerinde kesilmesinin zorunlu olduğuna değinen Düzgün, aski halde hayvan hastalıklarının yaygınlaşabilceğine dikkati çekerek, "Özellikle son yıllarda kaliteli damızlık sığır ve koyunların kasaplık yapılması nedeniyle ülke ekonomisine büyük zarar verilmektedir. Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan seçiminde damızlık vasfı taşımayan hayvanlara veya erkek hayvanlara yönelik kurbanlık tercih etmeleri ülkemiz ekonomisine katkı yapacaktır" dedi. Sağlıklı bir kurbanlığın karşıdan bakıldığında göz, deri ve kılları canlı ve parlak olması gerektiğini dile getiren Düzgün, şunları kaydetti: "Durgun, şiddetli öksürük, aksırık, göz, ağız ve burun akıntısı olmamalıdır. Kurban kesim yeri temiz olmalı ve kullanılabilir temiz su bulunmalıdır. Kesimi yapacak kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanlara kesim öncesi yem ve su verilmemeli, hayvan tutulup yatırılırken işkence ve eziyet edilmemelidir. Kesimden sonra mümkünse hayvan askıya alınarak kanın iyice akması ve yüzüm işleminin temiz olarak yapılması sağlanmalıdır. Omurilik, kan tamamen aktıktan ve hayvanların can verdiği iyice anlaşıldıktan sonra kesilmeli ve kafa koparılmalıdır. Bağırsaklar çıkarılırken mideden ayrılmalı, karkasın kirlenmesi önlenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır." Kesim sonrası deri altında morarma, çürüme, göğüs duvarında yapışma, tespih tanesi gibi oluşumlar ve su toplanmasının bulunmaması gerektiğini aktaran Düzgün, "Karaciğer, akciğer normal görünümde ve kıvamda olmalıdır. Üzerinde apse benzeri oluşumlar, su keseleri, parazit bulunmamalıdır. Böyle durumlarda mutlaka bir veteriner hekime danışılmalı ve bu oluşumlar köpek ve kedilere verilmeyerek derin çukurlara gömülmelidir" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler