Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, arıtılmış dahi olsa Porsuk Nehri'ne su bırakılamayacağını söyledi. Güral Porsuk Havzası özel hükümleriyle ilgili soru işaretlerinin olduğuna dikkat çekti.
Son günlerde Kütahya ve Eskişehir gündeminde yer alan Porsuk Havzası ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan KÜTSO Başkanı Nafi Güral, Porsuk Havzası özel hükümleriyle ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti.
Kütahya ve Eskişehir’in rakip olmadığının ve birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Güral, “Bilgi sahibi olmadan fikir beyan edenlerin yarattığı karmaşa kimseye fayda sağlamaz.” dedi.
"KARARNAMEYE GÖRE, ARITILMIŞ DAHİ OLSA DEREYE SU BIRAKILAMAZ"
Porsuk havzası özel hükümlerinde soru işaretlerinin yer aldığını ve kararnameye göre arıtılmış dahi olsa dereye su bırakılamayacağını ifade eden Güral, şunları kaydetti: “Porsuk Havzası ile ilgili olarak 1990’li yıllarda, kimsenin dikkatine takılmayan bir kararname yayınlandı. Kararnameye göre, çoğunluk Kütahya, kısmen Afyonkarahisar hudutları içinde kalan, yaklaşık 5 bin kilometrekare alan içinde, Porsuk Baraj Gölü'ne su taşıyan derelere, 'arıtılmış veya içme suyu dahi olsa, su bırakılması yasaktır' hükmü konuldu. Aradan gecen yıllar içinde kimse bu kararnamenin farkına varmadı. Ta ki, Çevre Mühendisleri Odası'nın konuyu gündeme getirmesine kadar. Ne yaparız konusu araştırılırken, kararnameye eklenen 'ancak, bu havza için özel hüküm belirlenebilir' diyerek, genel bir tarif yerine, havzaya, belirlenecek özel hükümler çerçevesinde su bırakılması mümkün hale geleceği maddesinin varlığı tespit edildi. Burada yapılmak istenen, özel hükümler belirlenerek, arıtılmış suların dereye bırakılmasının mümkün hale getirilmesidir. Düşünebiliyor musunuz, kararnameye göre, arıtılmış dahi olsa dereye su bırakamayacaksınız. Özel hüküm belirlenmesi ile dereye bırakılmasında sakınca olmayan nitelikteki suların dereye bırakılmasının mümkün hale getirilmesi çalışmasıdır. Dumlupınar, Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Tavşanlı ilçeleri ile Kütahya Merkez ilce kapsama alanında yaklaşık 5 bin kilometrekare alanda yaşayan yaklaşık 300 bin kişi, arıtılarak dahi olsa, derelere su bırakamayacak. Peki, bu bölgede yasayan insanlar ne yapacak? Bilen varsa, bizi de bilgilendirsin."
"ESKİŞEHİR VE KÜTAHYA RAKİP DEĞİL"
Güral, Eskişehir ve Kütahya’nın ortak değerleri olan iki il olduğunu ve iki ilin seçilmişlerinin bir araya gelerek, her iki ildeki tesislerin derelere bırakacakları suların hangi değerlere sahip olması konusunu belirleyerek bağlayıcı kurallar haline getirilebileceğine dikkat çekti.
Güral şunları kaydetti: “Bunun en kolay ve kalıcı yolu, bakanlığa müracaat edilir. Mevcut kararname Porsuk Nehri'nin doğduğu yerden başlayıp, Eskişehir hudutlarına kadar kapsama alanına alıyor. Madem Porsuk korunacak, kapsama alanını genişletelim, Porsuk Nehri'nin döküldüğü yere kadar uzanan ilave 5 bin kilometrekare civarında alanı da koruma kapsamına dâhil edelim. Böylece koruma alanı 10 bin kilometrekareye çıkarılsın, Porsuk korunmuş olsun. Bilgi sahibi olmadan fikir beyan edenlerin yarattığı karmaşa kimseye fayda sağlamaz. Fikir beyan edeceklerin önce bilgi edinmelerini çok faydalı görüyorum.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz