YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkemenin aileyi şok eden kararı!

"Ferhat’a direğe tırmanmama eğitimi verseydiniz ölmezdi!"

Mahkemenin aileyi şok eden kararı!

Diyarbakır’ın Akoba köyünde, iki yıl önce yüksek gerilim hattına çıkan 13 yaşındaki Ferhat Polat’ın ölümüyle ilgili davada mahkeme, anne Sebiha ve baba Abdulgafur Polat’ı, ‘elektrik direklerine tırmanmama eğitimini’ vermedikleri gerekçesiyle yüzde 80 kusurlu buldu. Aile AİHM’ye gidiyor.

Batman-Diyarbakır il sınırında bulunan, 120 hane ve yaklaşık 750 nüfuslu Akoba köyünde, 7 Ekim 2009 günü ilköğretim okulu öğrencisi Ferhat Polat, çıktığı elektrik direğinde akıma kapılarak yaşamını yitirdi. Küçük çocuğun ölümü ile ilgili Bismil Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, anne Sebiha ve baba Abdulgafur Polat’ı, oğullarının ölümünde yüzde 80 oranında kusurlu buldu.

Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 7 çocuk babası 34 yaşındaki Ferhat Polat, oğlunun ölümünden sorumlu tuttuğu DEDAŞ hakkında dava açtığını, ancak dava sonucu oğlunun ölümünden kendilerinin sorumlu tutulması karşısında şoke olduklarını söyledi.

İkinci çocuğu olan Ferhat’ın sınıfın çalışkan öğrencilerinden biri olduğunu belirten Polat, “Direkte herhangi bir önlem yoktu. O yüksek gerilim hattında, enerjinin olmadığını bütün köylüler biliyordu. Teller çalınmasın diye DEDAŞ tarafından böyle bir uygulama yapılmış.

Bismil DEDAŞ şefi, o hatta akım verildiğinden haberdar olmadığını, sorumluluğun tamamen Diyarbakır’da olan bir uygulama olduğunu açıkladı. ’Özen’ yükümünü yerine getiremediğimiz ve ’elektrik direklerine tırmanmama eğitimini’ vermediğimiz gerekçesiyle Bismil Asliye Hukuk Mahkemesi bilirkişi raporu bizi yüzde 80 kusurlu bulmuş. Bismil Asliye Ceza Mahkemesi de DEDAŞ’ı suçsuz bulmuştur. Oysa ortada DEDAŞ’ın ciddi bir ihmali söz konusudur” dedi.

ÇALMASINLAR DİYE ELEKTRİK VERMİŞLER
Polat Ailesi’nin avukatlığını yapan Ankara Barosu avukatlarından İbrahim Yalçın, mahkemenin verdiği kararın şokunu yaşadığını söyledi. Türkiye’de iç hukuk yollarının tükenmesi halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade eden Yalçın, “Ortada vicdanı yaralayan ifadeler var. Ferhat, elektrik direğine çıktığında enerjinin olduğunu bilmiyordu. Bismil Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yaptığı keşifte davalı Saka Elektrik firmasının gösterdiği tanık ve aynı zamanda DEDAŞ Diyarbakır yetkilisinin, ’Bölgede hırsızlık olaylarının olması nedeniyle o hatta elektrik verildi’ şeklindeki sözleri tek kelime ile vicdanı yaralamaktadır. Ayrıca Ferhat okulda başarılı bir öğrenciydi.

Anne-babası suçluysa okuldaki öğretmenleri de bir o kadar suçludur. Enerjinin yüksek gerilimli hatlara verildiği anda köye DEDAŞ tarafından herhangi bir uyarı ve tebligat yapılmamış. Üstelik söz konusu elektrik hattı, köyü de beslemiyor. Bu köy 30 yıl öncesinde elektrikle buluşmuş. Yıllarca elektrikten ölümlü bir vaka yaşanmamış. Çünkü köylüler, çocuklarını yetiştirirken, elektrik direklerinin tehlikeli olduğunu onlara öğretmişlerdir. Ferhat’ı elektrik çarptığında o hat pasif bir haldeydi” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler