YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya'da 'Masal Baba' Anlatıldı

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubunun organizasyonunda başlatılan...

Malatya'da 'Masal Baba' Anlatıldı

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubunun organizasyonunda başlatılan Düşünce Tarihi Konferanslarının bu ay ki konusu “Masal Babası” lakabı ile tanınan Eflatun Cem Güney oldu.

Kent Konseyi Toplantı Salonunda düzenlenen programa Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, İnönü Üniversitesi Türkçe Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi ve çok sayıda grup üyesi katıldı.

Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, Düşünce Tarihi Konferansları hakkında bilgi vererek “Amacımız Malatya’nın değerli isimlerini kamuoyu ile paylaşmaktır. Bugün 8.sini düzenlediğimiz konferansta başarıyı elde ettiğimize inanıyorum” dedi.

İnönü Üniversitesi Türkçe Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi, 2012 yılı boyunca her ay Malatyalı bir şahsiyeti tanımanın ve tanıtmanın çok yararlı olduğunu belirterek, bu projenin 2013 yılında da devamlılık göstermesini temenni etti.

“Masal Babası” lakabı ile bilinen Eflatun Cem Güney’in hayatı ve eserlerine yönelik bugüne kadar detaylı bir çalışmanın yapılmadığını belirten Çiftlikçi, “İlimizde yetişmiş değerli bir insanın genç nesillere aktarılması büyük bir önem arz etmektedir” dedi.

Eflatun Cem Güney’in 1896 yılında Hekimhan da doğduğunu, annesi tarafından Hekimhanlı, babası tarafından Sivas Divriğili olduğunu belirten Çiftlikçi, Eflatun Cem Güney’in 7 yaşında anne ve babasının ölümünden dolayı amcasının yanında kaldığını belirtti.

Eflatun Cem Güney’in 0-6 yaş döneminde Hekimhan'da bulunduğu dönemde annesinin ve çevresindeki insanların anlattığı masalları dinlediğini ve zamanla bunları kitap haline getirdiğini belirten Çiftlikçi, “Yazarımız hem bir eğitimci, hem bir yazar ve yayıncı, hem de müzecilik alanında çalışmalar yapmıştır. Eflatun Cem Güney, yaşamının her döneminde halktan bir kişi gibi yaşadığı için eserleri her kesim ve her yaş grubuna hitap etmektedir” dedi.

Toplumların hayatında kültürün büyük bir önemi olduğunu belirten Çiftlikçi, bir ülkenin kültürünün çekirdeğinin halk kültüründe saklı olduğunu ifade etti.

Türk Halk Edebiyatı'nın uluslararası şöhrete sahip bir sanatçısı olan Eflatun Cem Güney’in Anadolu'da derlediği halk eserlerini işleyerek Türk diline kazandırmış bir sanatçı olduğunu vurgulayan Çiftlikçi, “Güney, her çiçekten bal almak isteyen seçkin bir arı gibi, folklorün ve halk edebiyatının tüm türlerinde derlemeler yapmış, eserler yazmıştır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler