YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya'da NATO füze kalkanı kurulacak olmasına CHP'den tepki

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’nün uzun menzilli balistik füzelere karşı geliştirilen Füze Kalkanı Projesi’nin Malatya’da...

Malatya'da NATO füze kalkanı kurulacak olmasına CHP'den tepki

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’nün uzun menzilli balistik füzelere karşı geliştirilen Füze Kalkanı Projesi’nin Malatya’da hayata geçirileceğini öne süren Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) il yönetimi tepki gösterdi.
Füze kalkanının Türkiye ile ilişkileri bitme noktasına gelen İsrail için güvenlik sistemi anlamı taşıdığını öne süren CHP il yönetimi, parti binasına 'İsrail kalkanını Malatya’da istemiyoruz' yazılı pankart astı.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile yaklaşık 150 partili, proje aleyhine pankartlar açarak il binasından kent merkezine kadar yürüdü. Ağbaba, PTT binası önünde yaptığı açıklamada, projenin kamuoyundan sürekli saklanarak devreye sokulduğunu öne sürdü. Kentin füze savunma sisteminin merkezi haline getirilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Ağbaba, şöyle konuştu: “Süslü sözlerle gölgelenmeye çalışılan gerçek şudur ki, 1950’den beri ülkemiz hep NATO’nun ucuz askeri, ABD’nin üs merkezi olarak kullanılmak istenmiştir. Hem İsrail’in karşıtıymış gibi politika güdeceksiniz, hem de füze kalkanını getirip Türkiye’ye konuşlandıracaksınız. Füze kalkanının savunucusu kim? Kim için geldi bu füze kalkanı? Türkiye’yi korumak için değil, kimi korumak için peki? Bu proje İran’a karşı İsrail’i korumak için hayata geçirilen bir projedir. Füze kalkanı projesi Türkiye’nin İran’a karşı kalkan projesidir. Komşularına karşı füze kalkanı kurmuş bir ülkenin komşuları ile iyi bir ilişki sürdürmesi mümkün müdür? Önümüzdeki süreçte komşularımız ile çok daha derin sorunlar yaşanacağı bir gerçektir. CHP olarak Malatya’ya füze kalkanının kurulmasını protesto ediyoruz.”

FÜZE KALKANI PROJESİ LİZBON’DA KARARLAŞTIRILMIŞTI
NATO’nun Füze Savunma Kalkanı Projesi geçtiğimiz yıl Kasım ayında Portekiz’in başkenti Lizbon’da Türkiye’ye kurulması kabul edilmişti. Bölgedeki 20 ülkenin balistik füzelere sahip olmasını önümüzdeki yıllarda en önemli tehlike olarak nitelendiren NATO üyesi ülkeler, savunma radarları için Ortadoğu’nun 1000 kilometre bandında yer aldığından projeye en uygun ülke olarak Türkiye’yi seçmişti.
Proje hayatında geçtiğinde Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve İspanya’nın ardından Türkiye füze savunma kalkanı bulunan yedinci ülke olacak. NATO ülkelerine saldırı amacıyla fırlatılan bir füze fırlatma aşamasında ısıya duyarlı bir uydu tarafından tespit edilecek. Bu uydu elde ettiği verileri iletişim uydusuna aktaracak. İletişim uydusu yerdeki radar sistemini devreye sokacak. Bu radar füzeyi takibe alırken tehdidi ortadan kaldırmak için en uygun kara ya da deniz unsurundan füze fırlatılarak tehdit birkaç dakika içinde ortadan kaldırılacak.
Malatya’da askeri bir üsse konuşlandırılması planlanan AN/TPY-2 adındaki radar sisteminin yıl sonundan önce kurulacağı iddia edilmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler