YURTHABER

Mardin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin'de ‘medeniyetler Buluşması’ Toplantısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kültürler Arası Diyalog...

Mardin'de ‘medeniyetler Buluşması’ Toplantısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kültürler Arası Diyalog Forumu' toplantısının ikinci durağı Mardin’de gerçekleştirildi.

Toplantıda bir açıklama yapan AB'nin, Türkiye için bir hedef olduğunu belirten TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, "Eninde sonunda biz AB ile bir arada olacağız. Bunun iki yolu vardır. Ya AB bize diyecek ki biz anladık ki sizsiz olmuyor. Ya da biz diyeceğiz ki AB Türkiye’siz yapamaz. Biz AB'de ortaya çıkmış standartları doğru buluyoruz. Bu standartları Türkiye’nin de yakalaması gerektiğine inanıyoruz. Biz istiyoruz ki AB içinde olalım, bu şekilde bu standartları daha kolay elde ederiz" dedi.

Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde şimdilik bir tıkanma yaşandığına dikkat çeken Tekelioğlu, "Biz bu tıkanmayı geçici olarak görmek istiyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle AB'yi, kendi koyduğu prensiplere sadık kalmaya davet ediyoruz. İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İrlanda'da borç krizleri AB standartlarına yeteri kadar uymamaktan dolayı çıkıyor" şeklinde konuştu.

"AB’NİN GELECEĞİ TÜRKİYE’YE BAĞLI"

Mardin Valisi Turhan Ayvaz ise tarih boyunca Mardin'in yaklaşık 30 medeniyete beşiklik ettiğini söyledi. Kültürler arası diyaloğun burada yapılmasının doğru bir seçim olduğunu belirten Vali Ayvaz, "AB’nin geleceğinde anahtar ülke Türkiye’dir. Bunun bazı sebepleri vardır. Medeniyetler çatışması, ancak Türkiye’nin AB’ye katılımı ile medeniyetler ittifakı haline gelir. Zaten hükümetimiz bunu başlatmıştır. Öncelikle İspanya ve diğer ülkeler ile bunu sürdürecektir. Diğer bir konu güvenlik açısından AB'ye Türkiye’nin entegrasyonu şarttır. Türkiye ordusu, AB‘de en büyük orduya sahiptir. Şu anda yine her türlü yasal olmayan işlerle, silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, terörizm, uyuşturucu ticareti gibi en fazla mücadele eden ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından, 'AB ve Türkiye’de Kültürler Arası Diyalog-Yerel Yönetimler' konulu oturuma geçildi. Oturum moderatörlüğünü yapan AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, yaptığı açıklamada Türkiye’nin Avrupa’daki algısının, hak etmediği bir algı olduğunu ifade etti. Demirkıran, "Türkiye’yi tanıyan, Türkiye’ye gelen, Türkiye’yi tanıma gayreti içinde olan bir insan ile Türkiye’yi hiç tanımayan bir insanın ülkeye bakışı farklıdır. Avrupa ülkeleri teröre karşı dik duruş sergilemeleri gerekir. Mesele, sadece Türkiye’nin AB’ye girmesi değil, AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun bilinmesidir. Tunceli’deki yaşanan terör olayında 7 şehit verdik. Türkiye’nin bu terör örgütünden kurtulması için bütün ülkelerin iyi bir işbirliği yapması gerekir. Biz bu diyalogu burada oluşturur iken aynı zamanda hep beraber teröre karşı da bir dik duruş sergilememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Başka toplumlarla, kültürlerle, dinlerle diyalog kurmak için öncelikle Müslümanların kendi aralarında iyi bir diyalog kurmaları gerektiğini belirten Eleştirel Müslümanlar Derneği Kurucusu ve Sözcüsü Sherin Khankan ise toplantıda önemli mesajlar verdi. Khankan, "Bu konuda ciddi sorunlarımız var. Müslümanlar adına konuşanların hemen hemen hepsi kendi yorumlarını gerçek İslam olduğunu söylüyorlar. Bu anlamda ciddi sıkıntı var. Öncelikle diyalogu kendi aramızda yapmamız gerekir. Laikleşme konusunda bazı düşüncelerimiz var. Mesela toplumun kendisi laik olmadan oradan laiklikten bahsedemeyiz. Mesela benim yaşadığım ülke Danimarka’da toplum laik değil, o yüzden devlet de laik değil. Avrupa ve dünyada Fransa ve Türkiye laik olan iki nadir ülkedir. Fransa’da laiklik şöyle tanımlanıyor; devlet ve din işlerinin ayrılmasıdır. Tabi ki laikliğin bir başka tanımı daha var; o da din ve devlet arasındaki diyalogdur” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler