YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mengücek Beyliği Tarihine Işık Tutacak Kazı

Divriği ilçesindeki tarihi kalede yürütülen arkeolojik kazıların, Mengücek Beyliği tarihine ışık tutması bekleniyor.

Divriği ilçesindeki tarihi kalede yürütülen arkeolojik kazıların, Mengücek Beyliği tarihine ışık tutması bekleniyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ve kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Erdal Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Divriği Kalesi'ndeki arkeolojik kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle devam ettiğini söyledi.

Bu yıl tarihi kalenin bayrak direği olarak adlandırılan bölgede başladıkları çalışmaları yaklaşık 40 işçiyle devam ettirdiklerini ifade eden Eser, "Bu bölgede sarayın haremine ilişkin bazı mekanların çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu bölgede yaptığımız çalışmada bunun izleri gelmeye başlamıştı" diye konuştu.

Eser, kale alanının çok büyük olduğunu, aslında buraya kale denmesinin de pek doğru olmadığını belirterek, "Bir şehir burası, sur içinde bir şehir. Surlar içerisindeki bütün o tarihi dokuyu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun Mengücek tarihine yönelik bilinmeyenlerin anlaşılması ve çözülmesine yardımcı olacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Bu sezonun çok önemli olduğunu, hiç bilinmeyen ve varlığından haberdar olunmayan bazı mekanlara ait bulguların geldiğini anlatan Eser, şunları kaydetti:

"Tabii ki biz bunları bekliyorduk. Sultanın olduğu bir yerde sultana özgü eşyalar ve mekanların bulunması gerekiyor. İki yıl önce buna ilişkin kimi veriler gelmeye başlamıştı. Bu sene bunu kanıtlayan çok önemli bir buluntumuz var. Bu da bizi mutlu ediyor. Alanı açtıkça verilerin daha da artacağını değerlendiriyoruz. Kazı alanından çıkan bazı buluntular var. Bunları yakında kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz. Buradan çıkarılan buluntuları, çok zengin ve güçlü kişilerin inşa ettirdiği yapılarda ya da sultanların inşa ettirdiği mekanlarda görüyoruz. Helenistik dönemden kalma kimi küçük eserler, yani seramik parçaları da gelmeye başladı. Henüz o döneme ait bir mimariyle karşılaşmadık ama kazı bu bölgenin kronolojisini yavaş yavaş netleştirecek."

-Kaçak kazılar nedeniyle oluşan tahribat-

Doç. Dr. Eser, hem geçmişte hem de günümüzdeki kaçak kazılar nedeniyle tarihi kalede çok yoğun tahribatın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Bu da biraz şevkimizi kırıyor. İlk defa açılan yerler burası. Buna rağmen çok bozulma, tahribat var. Ümit kırıcı bir durum" diye konuştu.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayeleri altında olduğunu da söyleyen Eser, "Ulu Camii etrafında ciddi bir çevre düzenlemesi yapılıyor. Kalenin de bu alanla bir bütün olduğunu düşünecek olursak, kale surlarının restorasyonlarının yapılması Divriği'nin kültür turizmindeki yerini almasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler