Sakaryalı makine mühendisi Ahmet Çetin (59) meyve ve sebze posasının ısı transferi ile kurutulmasıyla süt üretimini artıran alternatif hayvan yemi üretti. Projesine patent alan Çetin’in kapısını yem firmaları çalmaya başladı.
Her meyve ve sebzenin posasının çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Çetin, fabrikada suyu alındıktan posaların genelde değerlendirilmediğini ve atıldığını söyledi. Posaların su oranının yüzde 50-80’e kadar çıktığını, bir hafta içinde tüketilmediği taktirde çürümeye ve kokuşmaya başladığını ifade eden Çetin, “Türkiye’de ne yazık ki bu posalar iyi değerlendirilemiyor ve milyonlarca tonu çöpe gidiyor. Bu ülkemiz için çok büyük bir ekonomik kayıp. Ayrıca çevre kirliliği de oluşturması cabası.” diye konuştu.
Domates, üzüm gibi onlarca meyve ve sebze posasının bu yolla değerlendirebileceğini vurgulayan Çetin, projesini şöyle anlattı: “Bu proje ile atık posaların içeriğinde bulunan yüzde 50 – 80 oranındaki su miktarlarını ısı transferi yoluyla yüzde 12 seviyelerine (hava kurusu) düşürdüm. Bu şekilde posaların raf ömürlerini 1 haftadan 1 yıla çıkardım. Proteince ve alt yapı taşları olan amino asitlerce ve minerallerce zenginleşen bu hammaddeleri, yem sanayi sektörü ve hayvancılık sektöründe aranılan birer mamul madde haline getirmeye çalıştım.”
Ürettiği posa yeminin ineklerin sütünü yüzde 50 oranında artırdığını vurgulayan Çetin, ayrıca projesine patent aldığını kaydetti. Alternatif yemin seri üretilmesi korusunda hayvancılık sektöründen gelenler olduğunu dile getiren Çetin, “Görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.
Ahmet Çetin, bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Bir Fikrin mi Var?’ proje yarışmasında projesinin büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz