YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA’nın astronotlar için kullandığı cihaz felçli hastalara şifa oldu

NASA’da astronotların eğitiminde kullanılan ve yer çekimini yüzde 80’e kadar azaltan 'ALTER G' adlı koşu...

NASA’nın astronotlar için kullandığı cihaz felçli hastalara şifa oldu

NASA’da astronotların eğitiminde kullanılan ve yer çekimini yüzde 80’e kadar azaltan 'ALTER G' adlı koşu bandı, obezite, kireçlenme ve felç nedeniyle yürümekte zorlanan hastaların tedavisinde kullanılıyor. Yer çekimini azaltan cihaz sayesinde vücut ağırlıkları ayaklarına baskı uygulamayan hastalar, koşu bandında yürüyebiliyor ve hatta koşabiliyor.

Türkiye’de sadece bir spor kulübünün kullandığı 'ALTER G' cihazı, Kocaeli’deki özel bir klinikte kullanılmaya başlandı. Cihazı kliniğindeki hastaların tedavisinde kullanan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, cihazının hastaların yürümesi için yer çekimsiz bir ortam sağladığını söyledi. Cihazla yer çekimini yüzde 80'e kadar azaltabildiklerini belirten Dursun, şunları söyledi:

"Özellikle nörolojik hastalıklarda, kireçlenmelerde, spor sakatlanmalarında ve obezitede bu cihazın önemli kullanım alanları var. Öncelikle felçlilerde, yani beyin kanaması ya da pıhtı atmasına bağlı olarak oluşmuş felçlilerde kullanım alanı çok önemli. Yine nörolojik hastalıklarda, parkinsonda bu tür hastalıklarda rahatlıkla kullanabileceğimiz bir cihaz. Kireçlenmesi olan hastalarda, özellikle diz kireçlenmelerinde, hastalar dışarıda dizlerine yük vererek yürüyemiyorlar. Yer çekimini azaltan bu cihazla rahatlıkla yürüyüp egzersiz yapabiliyorlar. Hem vücudun aerobik egzersizleri yapılmış oluyor hem de dizlere gerekli yük bindiriliyor."

NASA'nın, astronotların yer çekimsiz ortama alışmaları için geliştirdiği cihazın obezlerin tedavisinde de kullanıldığını kaydeden Dursun, "Öyle obezler olabilir ki günlük aktivelerini yapamayabilir, yürümekte dahi çok zorlanabilir. O zaman bu yer çekimsiz ortamda rahatlıkla bu hastaları koşturmak bile mümkün.” diye konuştu. Sporcu sakatlanmalarında, uzun aylar yük verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Dursun, şunları aktardı: “Hâlbuki burada yer çekimsiz ortamda olduğu için rahatlıkla hemen sporculara yük vererek rehabilitasyona başlayıp çok iyi sonuçlar almak mümkün.”

Prof. Dursun, hastalarda aldıkları neticelerden çok memnun olduklarını ifade ederek, “Bu rehabilitasyon bilimi içerisinde aktivite temelli hareketler içerisinde ele alınan tedavi şekli. Beyni yeniden organize etmek için felçli hastaların sürekli hareket etmeleri gerekiyor. Doğru dizilimde hareket etmeleri gerekiyor. Bir yürümeyen ya da zor yürüyen bir felçliyi düşünün, bu felçlinin rehabilitasyonda aktivitesi yürümektir. Dolayısıyla bu hasta ne kadar çok yürürse beyin o kadar organize olur, beyin hücreleri bu aktiviteyi öğrenir hasta rehabilite edilmiş olur.” şeklinde konuştu. Prof. Dursun, ayrıca, cihazın Türkiye’de bir spor kulübünden sonra hastalarda tedavi amaçlı ilk defa kullanılmaya başlandığı bilgisini verdi.

HASTALAR MEMNUN

MS hastalığı bulunan ve yürümekte zorluk çeken Sevim Yıldız, yer çekimini azaltan cihazda uygulanan tedaviyle bugün yürür hale geldiğini söyledi. İki yıldır hastalıkla mücadele ettiğini anlatan Yıldız, "Buraya geldikten sonra bayağı iyi oldum, düzeldim. İnşallah daha iyi olacağım. Epey fark etti. 8. seansa girdim. Koşuyorum, yürüyorum, çok mutlu oluyorum." ifadelerini kullandı.

Hasta kadının eşi Asım Yıldız da eşinin tedavisi için gezmedikleri yer kalmadığını belirterek, şunları söyledi: "Ayakları yere sürtüyordu, başparmakları siyahlaşmıştı. Bu cihaz sayesinde çok şükür dizleri yukarı kalkıyor, neredeyse koşabilecek duruma geldi. Bu, bizim için ikinci bir hayat oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler