YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğle Sıcağında Dışarıya Çıkmayın

Uzmanlar, aşırı sıcak hava sebebiyle vatandaşların güneş ışınlarının etkili olduğu 11.00 ila 15.00 saatleri arasında...

Öğle Sıcağında Dışarıya Çıkmayın

Uzmanlar, aşırı sıcak hava sebebiyle vatandaşların güneş ışınlarının etkili olduğu 11.00 ila 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmaması konusunda uyarıda bulundu.

ÇEVREM Derneği Genel Başkanı ve eski Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Serdar, güneş ısısının en etkili olduğu öğle saatlerinde dışarıda vakit geçirilmemesi gerektiğini dile getirdi. Aşırı sıcakların dolaşım, solunum, sinir ve sindirim sistemlerini etkilediğini ifade eden Serdar, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti. Güneşin yaydığı radyasyon yüklü ultraviyole (UV) ve diğer zararlı ışınların cilt kanserlerine yol açabileceğini ifade eden Serdar, “Kalp, tansiyon ve damar, astım, amfizem, akciğer ve solunum sistemi hastalıkları, hamile, yaşlı, bebek ve çocuklar ile direnci düşükler, deniz ve havuzlarda yüzenler ve korunmasız güneşlenenleri etkiler. Su, ayran ve maden suyu gibi bol miktarda sıvı tüketilmeli. Beslenme ve alınan gıdalara dikkat etmeli. Sık sık ılık su ile duş yaparak vücudumuzu dengeleyebiliriz” dedi.

"DENGELİ BESLENİN"

Yaz mevsiminde dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Serdar, “Aşırı sıcaklar terleme ile vücudun ısı dengesini etkiler. Denge içinde bulunan tuz ve diğer mineraller terleme ile vücuttan atılır. Hızlı ve aşırı sıvı kaybı kalp, beyin, böbrek ve diğer organların fonksiyonlarını bozar. Kalp, damar ve dolaşım, sinir, akciğerler ve solunum sistemlerinde ciddi sorunlar oluşur. Terleme ile vücudun kaybettiği su miktarı artar. Kayıpların yerine konulması için günde 2-2.5 litre su içmeli, sodyum, potasyum gibi mineral kayıpları doğal maden suları içilerek yerine konmalıdır. Şekersiz veya düşük şekerli doğal meyveler yenilmeli, sıkılan meyvelerin suları bolca tüketmesi gerekir. Sıcaklarda genel olarak iştah azalır, ancak öğün atlatılmamalı ve sindirimi kolay, yağsız, sebze meyve ağırlıklı, kepekli tahıl ürünleriyle desteklenmiş, hafif ve temel gıdalara dayalı dengeli beslenilmelidir” diye konuştu.

"GÜNEŞ ÇARPMASI ÖLDÜREBİLİR"

Aşırı sıcaklarda ve uzun süreli güneş altında kalanlarda çeşitli sağlık problemleri meydana geldiğine dikkat çeken Serdar, sıcak çarpmasının hafif belirtilerle kendini gösterdiğine işaret etti. Güneş çarpmasının ciddi bir tablo oluşturarak koma ve ölümlere sebep olabileceğini dile getiren Serdar, ısı artışına karşı direnci en düşük organın beyin olduğunu belirtti. Serdar, “Beyin doku ve hücreleri ile sinir sistemi kolaylıkla etkilenmektedir. Kavurucu sıcak altında ağır çalışma şartları kalbin düzenli çalışmasını etkiler, erken yorulmasına yol açar. 36.5 derece olan normal vücut ısısı uzun süre güneş altında kalınması ile hızla yükselir. Ateşini ve vücut ısısını, soğuk suyla ıslatılmış çarşaf, havlu gibi bezlerle örtülür kullanarak düşürmemiz gerekiyor. Kişiye ateş düşürücü gibi herhangi bir ilaç verilmez. Aşırı sıcak havalarda sağlığı olumsuz etkileyerek kanama ve ölümlere yol açan ilaçlar mevcuttur” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler