Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle tablet bilgisayarlar ve akıllı tahta ile tanışan Ankara Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri yeni teknolojiye uyum sağladı.
Kendilerini çok şanslı olarak tanımlayan öğrenciler, ağır ders kitaplarını taşımak zorunda olmadıklarını, görsellerle desteklenen Z-kitaplarla konuları daha rahat öğrenebildiklerini belirtti. Öğretmenler de bu durumdan memnun. Öğretmenlik mesleğinde 21 yılı geride bırakan Yusuf Emiroğlu, “Çok güzel bir yazılım. Öğretmen 60 yaşında da olsa, 20 yaşında da olsa bu teknolojiye kolay uyum sağlayabilir.” dedi.
Fatih Projesi kapsamında, 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde 52 okulda, 12 bin 800 öğrenciye tablet bilgisayar dağıtıldı, sınıflar akıllı tahtalar ile donatıldı. Bu okullardan biri de projenin açılış töreninin yapıldığı Ankara Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi. Okul Müdürü Erhan Pelitoğlu, okullarında 28 akıllı tahta bulunduğunu, 150 civanda 9. sınıf öğrencisine de tablet bilgisayarlar verildiğini söyledi. Öğretmenlerin Şubat tatilinde akıllı tahtayı kullanmak için kurs aldıklarını kaydeden Pelitoğlu, bu tahtaların laboratuvar ve öğretmenler odasında da kurulu olduğunu belirtti.
Pelitoğlu, “Akıllı tahtayı, öğretmenlerimizin dinlendikleri bir mekana da koyma gereği duyduk. Böylece sınıfta öğretmen aklına takılan, yapamadığı, sıkıntıya düştüğü bir durumu rahatlıkla diğer arkadaşları ile paylaşabilecek. Tahta önünde egzersiz yaparak kendilerini geliştirebilecek.” diye konuştu.
“KARA TAHTA ZİRAAT DÖNEMİNİ, AKILLI TAHTA BİLGİ ÇAĞINI HATIRLATIYOR”
Kara tahtanın, kendisine ziraat dönemini, beyaz tahtanın ise sanayi devrimini hatırlattığını söyleyen Pelitoğlu, akıllı tahtaların da bilgi çağı teknolojisini sunduğunu aktardı. Pelitoğlu, öğrencilerine, “Biz şanslı bir okuluz. Fatih Projesi, sadece Türkiye’de değil, dünyada ilk olarak bizim okulda başladı. Zannediyorum bu, beni olduğu kadar sizleri de heyecanlandırıyor. Bundan sonra hepimize çalışmak düşüyor.” diyerek seslendi.
"ÖĞRETMEN 20 YAŞINDA DA OLSA 60 YAŞINDA DA OLSA BU TEKNOLOJİYE KOLAYLIKLA UYUM SAĞLAYABİLİR"
21 yıllık Coğrafya Öğretmeni Yusuf Emiroğlu ise akıllı tahtalarla işlenen derslerin verimi de artırdığını kaydetti. Emiroğlu, “Öncelikle bilgi teknolojilerinin tamamına hakimiz. Kendi hazırladığımız sunumlarımızı ekleyebiliyoruz. Akıllı tahtalar ile tabletler arasında bağlantı kurarak, öğrencilere yazı gönderebiliyoruz. Gerektiğinde güvenli bir şekilde e-sınav yapabiliyoruz.” diye konuştu.
Akıllı tahtalara, alınan 5 günlük eğitimin ardından rahatlıkla adapte olduklarını aktaran Emiroğlu, ”Tahtaları kolaylıkla kullanıyoruz. Öğrencilerimiz bir gün içinde tabletlerine uyum sağladılar. Bundan sonra da kullanmakta bir sıkıntımız olmayacak. Teknoloji ile aram çok iyi değildi. Ancak çok güzel bir yazılım gerçekleştirilmiş. Öğretmen 60 yaşında da olsa 20 yaşında da olsa bu teknolojiye kolay uyum sağlayabilir.” dedi.
“ÇANTALARIN AĞIRLIĞINDAN KAMBUR OLMAKTAN KORKUYORDUK, ŞİMDİ BİR TIKLA TÜM KİTAPLAR ELİMİZİN ALTINDA”
Okuldaki 9. sınıf öğrencileri ise birkaç gün içinde yeni sisteme alıştıklarını kaydetti. Öğrenciler, pilot okul olarak seçilmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Kevser Özcan isimli öğrenci, “Kitapları artık kullanmıyoruz, ağır kitaplar taşımaktan kurtulduk. Tablet bilgisayarların bir ağırlığı yok.” diye konuştu. Akıllı tahtalar ve tablet bilgisayarla ders konularının görsellerle de desteklendiğini kaydeden Özcan, “Ben görerek daha iyi öğreniyorum. Bu anlamda çok iyi.” dedi.
Hilal Kubuz isimli öğrenci de “İlk olarak ağır kitaplardan kurtulduğum için mutluyum. Kambur olmaktan korkuyordum. Çantalarımız çok ağırdı. Şimdi bir tıkla bütün kitaplar elimizin altında. Kitaplar resimlerle de zenginleştirilmiş. Görsel zekası olanlar açısından böyle olması çok iyi. Başbakan’a çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“ZATEN DOKUNMATİK TELEFONLARIMIZ VARDI. KULLANMAK ÇOK KOLAY”
Sümeyye Zehra, tablet bilgisayarlara hemen alıştıklarını belirterek, “Kullanmak kolay. Zaten dokunmatik telefonlarımız olduğu için bu teknolojiye alışkınız. Bu şekilde daha eğlenceli.” dedi. Daha önce taşıdıkları ağır çantalardan yakınan Sümeyye Zehra, “Artık bu ağır çantaları taşımak zorunda değiliz.” ifadesini kullandı. Ders notlarını da zorlanmadan tablet bilgisayarlara aldıklarını kaydeden Zehra, “Zaten sosyal siteleri kullandığımızdan zorlanmadık. Evlerimizde de bilgisayarlar var. Her şeyi zorlanmadan yapıyoruz.” diye konuştu. Asiye Şaban, pilot okul olarak seçildikleri için kendilerini çok şanslı hissettiklerini aktardı.
DEPREMİ ANİMASYONLARLA ÖĞRENİYORUZ
Daha önce dokunmatik bilgisayar kullanmadığı halde, tabletlerin tüm özelliklerini uygulamalı olarak gösteren Mert Bingöl isimli öğrenci ise, şöyle devam etti: “Şu anda kullanıyoruz, zaman geçince daha çok alışacağız… Daha önce öğretmen sadece kitaptan bildiklerini aktarıyordu. Akıllı tahta sayesinde konuyla ilgili internetten bilgi indirebiliyor. Mesela Coğrafya dersinde animasyonla depremin nasıl olduğunu öğreniyoruz. İnternetten yurdumuzda olan depremleri inceliyoruz. Mesela 1 saat önce olan depremi, eve gidince haberlerden değil okuldan direk öğrenebiliyoruz… Projenin ilk bizim okulumuzda başlamasından dolayı mutluyuz. Biz 1. sınıfa başladığımız zaman kitapları bedava vermişlerdi. Şimdi lise 1. sınıfa başladık. Bu sefer tabletleri verdiler bize. Çok mutluyuz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz