Sadece sporcularda değil, her yaştan spor yapan insan sayısının hızla artması nedeniyle diz bağ yaralanma sıklığının da giderek arttığı günümüzde; Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu alandaki tedavi seçeneklerinin paylaşıldığı bilimsel bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu konuda yapılan ameliyatın, eğitim salonundan izlendiği toplantının katılımcıları, hekimlere soru yöneltme imkanı da buldu.
Hastanenin Konferans Salonu’nda, Adana Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr Hakan Çiçek’in ev sahipliliğinde, Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) Ön Çapraz Bağ Kurulu Üyelerinden Prof Dr Yavuz Kocabey, Prof. Dr Egemen Turhan , Doç Dr Ramazan Akmeşe ve Doç. Dr. Mehmet Erdilin katılımları ile gerçekleşen toplantıda, bölgedeki ortopedi ve travmatoloji uzmanları bir araya geldi.
“Diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan ve birbirini çaprazlayan iki bağdan (ön ve arka çapraz bağlar) biri” olan Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmaları konusunda güncel tedavi seçeneklerinin tartışıldığı toplantıda, canlı cerrahi operasyon da gerçekleştirilerek, bu operasyonun katılımcılar tarafından izlenmesi sağlandı.
Adana Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr Hakan Çiçek, toplumda ortalama 3 bin kişide 1 oranında görülen ön çapraz bağ yaralanmalarının günümüzde, özellikle gençlerde sıklıkla karşılaşılan problem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bu yaralanmaların yüzde 80’i spor yaralanmaları ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Gerek hobi amaçlı spor aktivitelerinde bulunanlarda gerekse amatör ve profesyonel sporcularda tedavi gerektiren yaralanmaların başında gelmektedir. Ön çapraz bağ yaralanması sonrası kişi ya da sporcu yaşam kalitesinde düşüş yanında iş gücü kaybına uğramaktadır. Eğer tedavisi göz ardı edilirse, bu durum daha sonra ilgili diz için ek yaralanmalar ve fonksiyon kayıpları ile birlikte kronik süreçte diz osteoartriti (kireçlenme) ile sonuçlanmaktadır.
Tedavi seçenekleri içinde ameliyat dışı yöntemler kısıtlı bir grup hasta için önerilse de cerrahi tedaviler öne çıkan tedavi şeklidir. Güncel yaklaşımlarla bu hasta grubunda yaralanma öncesi aktivite seviyelerine ulaşmak çok daha yüksek oranlarda sağlanarak hastaların yaşam kalitesi artırılabilmektedir.”
Ön çapraz bağ kopmaları nedir?
Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) bacak kemiğinin uyluk kemiğine göre anormal bir şekilde öne doğru yer değiştirmesini engelleyen en önemli yapıdır. Bağın ortalama uzunluğu 38mm, çapı ise 11 mm’dir. Ön çapraz bağın kopması dizde en sık görülen ciddi bağ yaralanmasıdır.
Ön çapraz bağ sıklıkla sportif bir aktivite sonucu kopar. En sık rastladığımız yaralanma şekli futbol, basketbol gibi yüksek tempolu sporlarda genellikle sabit ayak üzerinde vücudun ani dönme hareketi sırasında meydana gelir ve genellikle bir darbe veya temas söz konusu olmayabilir. Özellikle çivili futbol ayakkabılarının zemine saplanması sonrasında ani dönme hareketi yapılırsa, ayak sabit iken gövde diz üzerinde dönmeye zorlandığında yırtık meydana gelebilir. Ön çapraz bağ yaralanması sırasında dizde ani bir kopma hissi ile birlikte hemen birkaç saat içinde diz şişer. Bu şişmenin nedeni kopan bağdan diz içine olan kanamadır. Bu sırada dizden bir ses de gelebilir. Yaralanma sonrası dizi şişen 3 sporcunun yaklaşık 2’sinde ön çapraz bağın kopmuş olduğu düşünülmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz