YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi Sonuçları” Toplantısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin çok başarılı bir uygulama olduğunu belirterek,...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin çok başarılı bir uygulama olduğunu belirterek, beyan edilen kira gelirinin, Mart 2013'te sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar lirayı aştığını belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi Sonuçları ve Sahteciliğe Karşı Teminat Uygulaması' konulu basın toplantısı düzenledi. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin, 2012 yılı Mart ayında hayata geçirildiğini belirten Şimşek, kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken yükümlülerin, yeni sistemde birlikte bu yükümlülüklerini kolayca yerine getirebildiğini ifade etti. Maliye Bakanlığı olarak teknolojiye çok büyük önem verdiklerini ifade eden Şimşek, Bakanlığın tüm birimlerinin, son yıllarda ciddi bir teknolojik altyapıya kavuştuğunu söyledi. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi gibi önemli bir sistemi hayata geçirerek birçok kurum ve kuruluştan topladıkları verileri beyannameye dönüştürdüklerini ve vatandaşların yükümlülüklerini yerine getirmelerini kolaylaştırdıklarını hatırlatan Şimşek, tek tıkla vatandaşların kira beyannamelerini vermelerinin önünü açtıklarını anlattı. İlk kez beyanname verecek mükelleflerin, sistem sayesinde mükellefiyet kaydının tesisi için vergi dairelerine gitmelerine gerek olmadığını dile getiren Şimşek, mükellefiyetin, sistem sayesinde elektronik olarak tesis edildiğini anlattı. Şimşek, bu sistemle duvarsız vergi daireleri oluşturduklarını ve mükelleflerin vergi dairelerine gelmeden tüm işlerini yapabilmelerini sağladıklarını anlattı. Daha önce kira gelirlerinin tamamen kağıt esaslı, bürokratik bir sistemle beyan edildiğine işaret eden Şimşek, yeni sistemle tüm bu aksaklıkların giderildiğini söyledi. Son dönemde çok proaktif bir yaklaşımla hareket ettiklerini anlatan Şimşek, alışveriş merkezlerinden YouTube'a kadar, sosyal medyadan sanatçılara kadar her şeyi değerlendirdiklerini, gazetelere ilk kez tam sayfa ilan verdiklerini ve bu sistemleri vatandaşla tanıştırdıklarını söyledi. Şimşek, hedeflerinin zaman içinde elektronik fatura, elektronik defter gibi uygulamalarla tüm gelir unsurlarını benzer bir sisteme tabi tutmak olduğunu açıkladı.

Sistemin bir yıllık sonuçları hakkında da bilgi veren Şimşek, sistemi hayata geçirdikleri 2012 yılı Mart ayından bugüne kadar, ilk kez beyanname veren mükellef sayısının 766 bin kişiye ulaştığını, 2013 Mart ayında toplam 1 milyon 511 bin kişinin kira geliri için beyanname verdiğini söyledi. Son 2 yılda mükellef sayısının ikiye katlandığını ifade eden Şimşek, "Bu, çok başarılı bir uygulama. Beyan edilen kira geliri Mart 2013'te sistemden önceki yıla oranla yüzde 65 artarak 26 milyar lirayı aştı. Dolayısıyla bir yandan 766 bin yeni mükellef kazandık, bir yandan da beyan edilen kira geliri yüzde 65 arttı" şeklinde konuştu.

Şimşek, 2013 yılı Mart ayında beyan edilen kira gelirleri için hesaplanan vergi tutarının 3.6 milyar liraya ulaştığını, bu rakamın, sistemden bir önceki yıla göre 1.2 milyar liralık vergi artışı anlamına geldiğini ifade etti.

Sahte faturayla mücadeleye ilişkin bilgiler de veren Şimşek, bu mücadelenin, Türkiye'nin önemli meselelerinden biri olduğunu dile getirdi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke notlarını belirlerken bir sistem uyguladıklarına işaret eden Şimşek, bankaların da müşterilerini, krediyi verirken bir skora tabi tuttuklarını anlattı. Şimşek, "Biz de Maliye Bakanlığı olarak mükelleflerimizin vergisel uyumlarını ölçmek üzere bir model oluşturduk. Bu modelle mükelleflerimizin vergi yükümlülüklerini doğru ve zamanında yerine getirip getirmediklerini analiz edebiliyoruz. Bu sayede mükelleflerin uyum bozukluklarını anında ölçüyoruz" diye konuştu.

Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Şimşek, Varlık Barışı'nın ardından piyasalarda Vergi Barışı beklentisinin doğduğunun hatırlatılması üzerine Varlık Barışı'nın bir Vergi Barışı olmadığını ifade etti. Amaçlarının, vatandaşların çeşitli kaygılarla yurt dışına çıkardıkları varlıkları Türkiye ekonomisine kazandırmak olduğunu kaydeden Şimşek, daha önce bu yönde atılan adımın Türkiye'ye ciddi katkısı olduğunu hatırlattı. Dünyada vergi cennetlerine yönelik çok ciddi bir mücadele başlatıldığına dikkat çeken Şimşek, "Eskiden olduğu gibi bir yerlerde görünmezlik zırhı artık geçerli değil. Türkiye bu krizden yıldızlaşarak çıktı. Bu paraların çoğu şu anda çok düşük getirisi olan ülkelerde. Dolayısıyla neresinden bakarsanız bakın, vatandaşlarımızın bu kaynakları Türkiye'de değerlendirmeleri için her türlü ortam var. Sonuçta yurt dışında kaynak bulundurmak yasalarımıza göre bir haktır. Şu anda hiçbir şekilde içeriye dönük bir vergi yapılandırması, bir vergi affı gündemimizde değil. Varlık Barışı gündeme geldiği zaman, onun içeriğinin nasıl olacağına ilişkin tartışmalar yapıldı ama nihai karar olarak, bu düzenlemenin sadece yurt dışındaki kaynaklarla sınırlı tutulmasına karar verdik" dedi.

Kredi artış hızına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, burada kredilerin türüne göre bir ayrışmaya gitmenin doğru olacağını söyledi. Yatırımlara yönelik ticari kredilerdeki artışın nispeten daha yüksek olabileceğini ifade eden Şimşek, genel olarak şu anda kredi hacmindeki artışın yüzde 20 civarında olduğunu, bunun yüksek bir rakam gibi görülebileceğini ama esas itibariyle proje kredisi, ticari kredi niteliğindeyse burada bir sıkıntı görmediğini söyledi.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine yönelik yürütülen kampanya çerçevesindeki reklamlara ne kadar kaynak aktarıldığı sorusu üzerine Şimşek, reklamlar için 800 bin lira civarında kaynak harcandığını bildirdi.

Şimşek, memurların rotasyonuna ilişkin soru üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir çalışma ortaya koyduğunu, Maliye Bakanlığı olarak da bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını anlattı. Bu ülkenin her metrekaresinde çalışmanın büyük bir onur olduğunu dile getiren Şimşek, kamu personelinin, ülkenin herhangi bir yerinde çalışmak için ilave bir ücret talebinde bulunmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler