Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Op.Dr. İ. Tarık Katırcı, "Doğuştan çarpık ayak problemini görmezlikten gelmek, tedaviyi geciktirmek çocuğun ömür boyu yürümekte sıkıntı yaşamasına sebep olur." uyarısında bulundu.
"Bebeklerde kolayca fark edilebilecek çarpık ayak hastalığında tedavi geciktikçe kemiklerdeki şekil bozukluğu artıyor ve sakatlığa kadar gidebiliyor" uyarısında bulunan Tarık Katırcı, "Bebeklik çağında en sık görülen sorunlardan biri de çarpık ayak sendromudur. Ancak korkulacak kadar tehlikeli değil. Zira kolayca tanı konan bir ayak şekil bozukluğudur. Çarpık ayak sorununun ayak bileğinin normal pozisyona zor gelmesi, ayak sırtının ise öne doğru ve parmakların içe doğru basması şeklinde tarif edilebileceğini belirtiyor. Tanısı 16. gebelik haftasından sonra detaylı ultrasonografi taraması sırasında konabilir ama çoğunlukla doğumdan sonra fark edilir. Topuk üstünde ve ayak tabanı iç kısmının ortasında, hastalığın şiddetiyle çoğu zaman doğru orantılı olarak oluk şeklinde cilt çizgileri bulunur. Topuk ufaktır, yoklandığında zorlukla hissedilir. Ayak normalden daha ufaktır, ancak çift taraflı olgularda bu durum göze çarpmaz. Tek taraflı olgularda etkilenmiş bacak, diğer tarafa oranla daha incedir, ancak bacak boyları eşittir.” dedi.
TEDAVİ HEMEN BAŞLAMALI
Bu tür rahatsızlıklarda ayağın iç, arka ve taban kısmındaki bağların, kirişlerin ve kapsüllerin hem kısalmış hem de sertleşmiş olduğuna dikkat çeken Tarık Katırcı, “Ayak kemikleri ayağın şekline uyum göstererek deforme olmuşlardır. Tedavi geciktikçe kemiklerdeki şekil bozukluğu artar. En büyük deformasyon aşık kemiğinde görülür. Ayağı dışa çeviren kaslarda nispeten güçsüzlük vardır. Ayağı besleyen damarlar da daha ufak çaplıdır. Tedavi edilmemiş çarpık ayak olguları en önemli ortopedik sakatlık sebeplerindendir. İster hamilelik esnasında ister doğumdan sonra tanısı konsun, bebek derhal pediatrik ortopedist tarafından değerlendirilerek tedavisine başlanmalıdır.” diye konuştu.
CİHAZ VE ALÇILAMA YÖNTEMİ
Tarık Katırcı rahatsızlığın tedavisinde zamanın önemine dikkat çekerek, "Doğumu takiben ilk 3 haftalık dönemde anne veya aile tarafından sık sık yapılan düzeltici egzersizler tedavide altın standarttır. 3 haftadan sonra alçılama yöntemi başlar. Yenidoğan döneminde ayağı oluşturan kemiklerin büyük bir kısmı kıkırdak yapıda olduğu için etkilenen ve şekilleri bozulan kemikler alçılamalar sırasında normal görünümlerini tekrar kazanırlar. Ayak düzelinceye kadar yaklaşık 10 günde bir değiştirilen alçılamalar ile 3-4 aylık olan ve yeterince normale gelmeyen ayaklara yumuşak doku gevşetme ve gergin tendonları uzatmaya dair ameliyatlar uygulanır. Ameliyat sonrası ayağı düzgün pozisyonda tutmaya yarayan özel cihaz kullanılır. Basma, yürüme ayına geldiğinde özel botlar kullanmaya başlanır. İyi tedavi edilmiş çarpık ayak engel değildir ve tamamen normal, aktif bir hayat sürdürülebilir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz