Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), tarımsal sulamada kullanılan plastik boruların yerini alacak, doğada yüzde 100 çözünebilen sulama boruları için uluslararası proje ortaklarından biri oldu.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AB tarafından da desteklenen projeye ilişkin yaptığı açıklamada, projenin tarımda kullanılan plastik sulama boruları ve diğer materyaller yerine, doğada çözünebilen ürünler geliştirilerek kullanılmasını esas aldığını bildirdi. İspanya'daki İleri Teknolojiler Enstitüsü (Instituto de Tecnologías Avanzadas-ITAV) adlı araştırma kuruluşunca hazırlanan ve kısa adı DEGRICOL olan projenin, 2011 yılı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı "KOBİ'ler Yararına Araştırmalar" çağrısına sunulmak üzere çok ortaklı uluslararası işbirliğine dayanan bir Ar-Ge projesi olarak hazırlandığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"AB ülkelerinde yılda 1,2 milyon ton plastik atık üretilmektedir. Çevre kirliliği yanında, geri dönüşümü de çok pahalı (yıllık yaklaşık 300 milyon avro) ve zaman alıcıdır. Bu projeyle maliyet açısından etkin, yüzde 100 doğal ve biyolojik olarak çözünebilir, gübreye dönüşebilir plastik formasyonunun geliştirilmesi ve bunun da tarımda kullanılan plastiklerin üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Projenin üç yıl sürecek olan Ar-Ge faaliyetleri, AB ülkelerindeki bazı üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından yürütülecek."
TZOB'un, AB'ye aday ülkelerden de tarım sektöründe temsil gücüne sahip ortaklar belirlenmesi çerçevesinde projeye davet edildiğini belirten Bayraktar, "TZOB Yönetim Kurulu, söz konusu projeye ortak olarak katılma konusunu görüşerek uygun buldu. Proje, AB ülkelerinden prestijli bazı firma ve araştırma kuruluşlarının da dahil olduğu bir konsorsiyum halinde yürütülecek" bilgisini verdi.
Projede TZOB dışında değişik ülkelerden 8 paydaş daha bulunduğunu bildiren Bayraktar, AB Proje Değerlendirme Ofisi'nce dün Brüksel'de projeyle ilgili bir değerlendirme ve tartışma toplantısı yapıldığını belirtti. Bayraktar, TZOB'un projedeki görev ve sorumluluğu ile projenin Birliğe sağlayacağı getirilere ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"3 yıllık araştırma süresi sonucunda doğada çözünebilir malzemelerden sulama borularının üretimine geçilecek. TZOB, üretilen sulama materyallerinin üreticilerimiz için uygun ve ekonomik olup olmadığı konusunda konsorsiyuma geri bildirimde bulunarak araştırmayı yönlendirmek, bunun için toplantılara katılmak ve proje sonuçları hakkında üyelerimizi bilgilendirmekten sorumlu olacak. Birliğimiz, son ürünün patent ve lisans hakkına sahip bulunacak. Araştırma ve Teknoloji Geliştirme kuruluşunun faturasına bağlı olarak gelir elde edilecek. Bu katılım, söz konusu ürünün yanı sıra ITAV'ın diğer ürünleri hakkında bilgi ve teknoloji sahibi olmayı ve yeni işbirliği imkanlarını da sağlayacak. Bu ortaklık, ileride hazırlanacak AB projelerine katılımda tercih sebebi de olacak."
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, toplantının ardından Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'yı makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz