YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Günaydın: Sağlıklı kişilerin oruç tutması vücut için yararlı

Yozgat Bozok Üniverstesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatolaji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi...

Prof. Dr. Günaydın: Sağlıklı kişilerin oruç tutması vücut için yararlı

Yozgat Bozok Üniverstesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatolaji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Günaydın, sağlıklı kişilerin oruç tutmasının, vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle midenin dinlenmesi bakımından faydalı olduğunu söyledi.
Yaklaşan ramazan ayı öncesi orucun insanlar üzerindeki etkileri hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Günaydın, oruç tutmanın sağlıklı kişiler açısından yararlı olduğunu kronik rahatsızlığı bulunan hastalar içinse bazı sağlık problemlerini beraberinde getirdiği için önermediklerini ifade etti. Günaydın, "Hastalık, insanın hayati fonksiyonlarının düzenli bir şekilde devam etmemesi veya etraftan gelen uyarılara cevapta yetersiz kalma halidir. Hastalık, oldukça ciddi ve tedavi gerektiren bir durum olabileceği gibi basit bir rahatsızlık da olabilir. Ramazan ayı süresince özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalıdır. Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir. Ramazan ayında bazı özel durumu olanların da oruç tutması sakıncalıdır. Bunlar 'Parkinson, alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emzirenlerin de oruç tutması sakıncalı olabilir. Gün içerisinde ilaç kullanımının saatlerinde değişiklik yaparak oruç tutmayı düşünen hastaların mutlaka doktorlarına danışması, en azından doktor kontrolünde, doktorların izni ile bu dini görevlerini yerine getirmelidirler Çünkü bu tür sağlık problemleri yaşayan kişilerin oruç tutması var olan hastalığının seyrini kötü etkileyebilir, hatta tedavi sonuçlarını olumsuz olarak verebilir." uyarısında bulundu.
Ramazan ayının sıcak bir döneme denk geldiğini vurgulayan Günaydın, şu görüşlere yer verdi: "Bu yıl ramazan aynının Ağustos ayına ve uzun günlere denk gelmesi, oruç tutan kişilerin çok dikkatli olmasını gerektiriyor. Özellikle sahurda ağır besinler tüketmek sağlık açısından sakıncalıdır. Sahurda ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler de uykusunu kaçırabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Oruçlu iken zaten sıvı alımı yapılamayacağı için sıcak ortamlarda bulunmak, terlemeyi artırarak vücutta var olan suyun da kaybedilmesine ve buna bağlı olarak susuzluk hissedilmesine sebep olacaktır. Bunun sonucu olarak kanın akışkanlığı azalıp risk grubunda olanlarda damar tıkanıklığı yaşanabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında kalp ve damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon yakınması olanların oruç tutması sakıncalı olmaktadır. Bu gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız doktor kontrolünden geçmeden oruç tutması sakıncalıdır.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler