YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Özçelik: Cengiz Dağcı ile Kırım’ı yeniden kazandık

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Özçelik, Kırımlı yazar Cengiz Dağcı’nın vefatıyla...

Prof. Dr. Özçelik: Cengiz Dağcı ile Kırım’ı yeniden kazandık

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Özçelik, Kırımlı yazar Cengiz Dağcı’nın vefatıyla ilgili değerlendirmesinde. “Dağcı’yı kaybettik ama onun eserleriyle Kırım’ı kazandık.” dedi. Fen Edebiyat Fakültesi Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi de olan Özçelik, Kırım’ın kaybının Ruslarla yapılan anlaşmalardan ziyade, oradan göçlerle başladığını vurguladı: “İnsanın göçü, dilin ve kültürün göçü demektir. Kırım'ın kaybının zirve noktası 1943’tür. Bu tarihte Müslüman ve Türk nüfusun, Sovyetler Birliği’nin değişik noktalarına tehcir edilmesidir. Buna karşılık bize Kırım'ı kazandıran biri vardır, o da Cengiz Dağcı’dır.”
Dağcı’nın o coğrafyayı eserleriyle adeta nakşettiğini belirten Prof. Dr. Özçelik, "Rus zulmüne, Ukraynalıların baskısına rağmen tehcirden ülkesine geri dönen Kırımlılar büyük insanlardır. Evleri barkları, camileri, çeşmeleri ellerinden alınmış, yok edilmiş bir milletin Kırım’a dönmesi çok önemlidir.” şeklinde konuştu. Türkiye’de 93 Harbi’nden bu yana yaklaşık 2 milyon Kırım asıllı bulunduğunu kaydeden Özçelik, “Kırım için en azından Cengiz Dağcı’yı yaşatmalıyız. Onu öğrencilerimize okutmalıyız. Okutursak, Kırım ebediyen Türk yurdu olarak kalır. Dağcı gibi şahsiyetler, gönül coğrafyamızın büyük ve bayraklaşmış adamlarıdır. Kırım ve Kırım insanının uğradığı zulüm, tarihte az rastlanan örneklerdendir. Kırım, Ahıska, Abhaz, Çerkes ve Balkan Türklerinin tehciri gündeme gelmeli, unutulmamalıdır. Dağcı’nın 'Yurdunu Kaybeden Adam', 'Onlar da İnsandı', 'O Topraklar Bizimdi', 'Ölüm ve Korku Günleri', 'Biz Beraber Geçtik Bu Yolu', 'Üşüyen Sokak', 'Dönüş', 'Genç Temuçin', 'Benim Gibi Biri', 'İhtiyar Savaşçı', 'Korkunç Yıllar' ve 'Badem Dalına Asılı Bebekler' gibi eserlerini okumayanlar, Kırım Türklerinin neler çektiğini bilemez.” ifadelerini kullandı.
TRT ve birkaç gazetenin dışında Cengiz Dağcı’nın ölümüne ve eserlerine yeterince yer verilmediği için üzüldüğünü de söyleyen Selahattin Özçelik, “Ben memleket ve toprak sevgisini Dağcı’dan öğrendim. Türk Dili ve Edebiyatı’nı bitiren çoğu öğrencimizin, Çağdaş Türk Dünyası dersini almış ve 2. Dünya Savaşı'nı anlatan kişilerimizin, maalesef birçok aydınımızın bile Dağcı’dan haberi yok. Onun eserleri, okullarda mutlaka okutulmalı.” dedi.
Londra’da vefat eden dünyaca ünlü roman yazarı Kırım Tatarı Cengiz Dağcı, 3 Ekim 2011'de dedelerinin mezarlarının bulunduğu Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş köyündeki Müslüman mezarlığında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla defnedilmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler