YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Semih Baskan: “body Worlds Ülkemizde Koruyucu Hekimlik Adına Önemli Bir Farkındalık Yaratıyor”

Başkentlilerden büyük ilgi gören, dünyaca ünlü BODY WORLDS Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi önemli konukları...

Başkentlilerden büyük ilgi gören, dünyaca ünlü BODY WORLDS Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi önemli konukları ağırlamaya devam ediyor. Serginin Türkiye Temsilcisi olan Fırat Kasapoğlu’nun ev sahipliğinde sergiyi ziyaret eden Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı, Yard. Doç Dr. Selçuk Tunalı ve Ankara Üniveristesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan önemli açıklamalarda bulundu.

Ankara Üniveristesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan yaptığı açıklamada; “Sergiyi bir eğitici gözüyle değerlendirdiğim zaman son derece yararlı buldum. B durumu iki boyutuyla değerlendirmek lazım. Birincisi temel tıp eğitimi gören öğrencilerimiz, anatomi eğitimi gören öğrencilerimiz, ikincisi ise kendi vücutlarını tanıyarak aydınlanmaları açısından tüm Türk halk. Son derece bilgilendirici ve yararlı bir sergi. Tıp öğrencileri daha çok kadavra üzerinde eğitimlerini sürdürürken, burada ise daha farklı bir metod ile yani plastinasyon yöntemi ile vücudu görme şansları oluyor. Her ikisini birleştirerek daha sonra alacakları klinik eğitim ile son derece önemli bir deneyime sahip olacaklarını söyleyebilirim” dedi.

Prof. Dr. Semih Baskan sözlerine şöyle devam etti: "Serginin sağlıklı yaşam açısından çok önemli yaraları olduğu inancındayım. Zaten açıklanan geri bildirimlerde bunu gösteriyor. Özellikle sergiyi gezerken insanların sigara içen ve içmeyen iki akciğeri yan yana görmelerinden sonra yüzde 10 unda ya sigarayı bırakıyorlar yahut da bırakmaya karar veriyorlar. Yüzde 33 civarında insan ise sergiyi gezdikten sonra daha sağlıklı beslenme konusunda bir takım kararlar aldıklarını belirtiyor. Özellikle obeziteyle ilgili bazı görüntüleri gördükten sonra ziyaretçilerin ortalama yüzde 25’i daha aktif bir spor ve daha aktif bir yaşama geçme konusunda karnı geri bildirimler olarak görüyoruz. Dolayısıyla aktif spor yapmak, dengeli ve doğru beslenmek, organik ürünlerle beslenmek bunların altında yatıyor. Sigara alışkanlığının bırakılması, kronik bronşit,anfizem gibi hastalıkların önlemesi konusunda bu serginin vereceği çok önemli mesajlar var. Aynı şekilde organ bağışının yakından ilgilendiren konularda burada tartışılıyor. Örneğin bir tane sirotik karaciğeri gördüğümüz zaman bu karaciğere sahip insanın bir süre sonra mutlaka bur karaciğerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu defada bir karaciğer nakli, organ nakli sorunu gündeme geliyor. Dolayısı ile ülkemizde uzun yıllardır sorun olan ve henüz çözemediğimiz organ bağışı, kadavra bağışı konusu da bu şekilde gündeme gelmiş oluyor. Tahmin ediyorum ki önümüzde ki günlerde anatomi derneğinin burada kuracağı stantda halkımızı bilgilendirip onları kadavra ve organ bağışı konusunda yapacakları çalışma Türkiye’ye model olacak ve önemli bir hareket kazandıracaktır.

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı ve Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği üyesi Yard. Doç Dr. Selçuk Tunalı ise serginin Türkiye’ye ve Ankara’ya gelmiş olmasında büyük bir memnuniyet duyduklarını, dünyadaki ilk ve en iyi olma özelliğini taşıdığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk Tunalı, çok önemli bir deneyim, serginin burada olması özellikle tıp öğrencileri açısından büyük şans” dedi. Bu tip sergiler cesaret isteyen sergilerdir, alışılmışın dışında birşeyler ortaya çıkarılıyor ve bunu görme şansı olmayan insanlara sunuluyor. İnsan bedenleri kullanıldığı için çeşitli eleştiriler geliyor ama bu eleştirilerin esas olarak sergiyle ilgili detaylı derinlemesine bilgiye sahip olunmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Tıp öğrencilerine mutlaka çok katkıları olacaktır özellikle farklı tekniklerle yani plastinasyonun çeşitli tekniklerini görmeleri ve öğrenmeleri açısından. Bunun daha büyük eğitici tarafı ise toplum için olacaktır. Anatomi salonuna girme şansı olmayacak ve hiçbir zaman olmamış kişilerin, insan vücudunun, cildinin altında neler var onları görmeleri açısından eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyorum".

Dr. Selçuk Tunalı, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde sergiyi ziyaret edip bedenlerini bağışlayan insanların sayısı oldukça yüksek. Ülkemizde de böyle bir etki olmasını en azından kadavra ve beden bağışını gündeme getirmiş olması bile anatomistler olarak bizi çok mutlu ediyor. 24 - 31 ekim haftasını ulusal anatomi haftası olarak ilan edeceğiz. Anatomi derneği olarak; bu etkinlikler kapsamında tüm yurtta anatomi ana bilim dallarının etkinlikleri olacak. Body World Sergi alanında bir stand kuracağız. Standa bir öğretim üyemiz topluma hem danışmanlık hem de bu konularda önemli bilgilendirmeler yapacak. Sloganımızda: ‘bağışlayın tıp yaşasın’ olacak. Çünkü kadavralar tıp eğitiminin eşsiz parçalarıdır ve biz hep kadavraları öğrencilerimizin en büyük anatomi hocası olarak değerlendiririz" dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler