YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Gelişmiş Ülkelerde Eğitime Desteği Özel Dershaneler Veriyor"

Özel dershaneler, sektörün dünyadaki durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Gelişmiş ülkelerde özel ders veren kurumların...

Özel dershaneler, sektörün dünyadaki durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Gelişmiş ülkelerde özel ders veren kurumların yaygınlığına dikkat çekilen raporda, bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran öğrenme ortamlarının gerekliliği dile getirildi. Özel dershanelerin, gelişmiş ülkelerde eğitime destek verdiği vurgulandı.

Rapor, Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR), Güven Dershane Sahipleri (GÜVEN-DER) ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) tarafından hazırlandı. Rapora göre; okul sisteminin varlığına karşın insanların öğrenme isteği özel ders ihtiyacını ortaya çıkardı. Ücretli ders alma ihtiyacı giderek kurumsallaştı ve özel dershaneler ortaya çıktı.

GÜNEY KORE'DE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 85'İ DERSENEYE GİDİYOR

Özel ders ve dershanelerin yaygın olduğu ülkelerin en belirgin özelliği ise eğitim kademeleri arasındaki geçişte rekabete dayalı sınav sistemlerinin olması. Güney Kore, Hong Kong, Yunanistan, Japonya ve Tayvan gibi ülkeler, üniversiteye girişin merkezi sınavlarla yapıldığı ve özel ders veren kurumların en yaygın olduğu ülkeler. Güney Kore’de Ulusal İstatistik Kurumu 2011 verilerine göre farklı yollardan özel derslere katılım oranı ilkokul düzeyinde yüzde 85, ortaokul düzeyinde yüzde 71, lise düzeyinde ise yüzde 58 civarında. 7 milyon öğrencinin bulunduğu bu ülkede 35 bin dershanede toplam 5 milyon öğrenci öğrenim görüyor.

JAPONYA'DA DERSHANE SAYISI OKUL SAYISINI GEÇTİ

Hong Kong’da ilköğretim birinci kademedeki öğrencilerin yüzde 36’sı, ortaöğretim üst kademedeki öğrencilerin ise yüzde 48’i özel ders alıyor. Japonya’da ilk ve ortaöğretim okul sayısı 39 bin, dershanelerin sayısı ise 49 bini geçmiş durumda. Amerika’daki durum da pek farklı değil. Rapora göre Amerika’da eğitime destek veren kurumların üst okul sınavlarına hazırlanma ve başarıyı artırmadaki etkisi bu kurumlara olan ilgiyi artırmış durumda. ‘Kaplan’ adlı eğitime destek veren kurumun üst öğrenim sınavlarına hazırlık, matematik ve dil alanında 2 bin şubeye ulaştığı biliniyor. Özel ders ve dershaneciliğin sınavlara hazırlanmanın yanında özel ders alma boyutuyla da Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri dâhil birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı görülüyor.

Raporda, özel dershanelerin sistem içinde kalmasının sebepleri şu şekilde sıralandı:

- Öğrencilerin öğrenme ihtiyaç ve beklentilerine uygun esnek, yüksek motivasyonlu, çok olumlu öğrenme ortamları oluşturmaktadır.

- İhtiyaç olan her yerde eğitim ortamı açarak eğitime erişimi kolaylaştırmaktadır.

- Her öğrencinin öğrenme ihtiyacına cevap verecek farklı yol ve yöntemler geliştirmektedir. Bireysel ihtiyaçlara göre öğretimi düzenlemekte, her öğrencinin girmek istediği okula göre gruplar oluşturarak üst basamağa tırmanmasında önemli katkılar sağlamaktadır.

- Dershaneler her gelir grubundan öğrenciye hitap edecek alternatifler sunarak imkânı olanlar yanında imkanı olmayanlara da adil rekabet ortamları hazırlayıp fırsat eşitliği daha geniş tabanlara yaymaktadır.

- Dar gelir grubunda olup çocuğunun daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını isteyen ailelerin çocukları için kullanabilecekleri en önemli destek kurumlarıdır.

- Eğitim sistemi dışında kalan, üniversite sınavı kazanamayan ve sınava yeniden hazırlanacak öğrencileri gidebilecekleri yasal bir öğretim kurumu olarak tekrar sisteme kazandırmaktadır.

- Bireyleri kariyerlerinde bir üst basamağa yükseltmeye, insan kalitesini artırmaya dönük hizmetler vermektedir.

Raporda, özel dershanelerin sistem dışında bırakılması durumunda ortaya çıkacak sorunlar şu şekilde dile getirildi:

- 4 bin kurum yatırımı, ortakları ile yaklaşık 20 bin yatırımcının yatırımı hiçe sayılacak.

- 4 bin dershane binası, 60 bin derslik, 800 bin öğrenci sırası ve diğer dershane donanımları (bilgisayar, masa dolap, vs) atıl kalacak. Yatırımcıları teşvik için her türlü alternatiften yararlanmaya çalıştığımız dönemde toplam 1 milyar TL’lik yatırım atıl olacak.

- 100 bin kişi işsiz kalacak, aileleriyle birlikte 300 bin kişinin gelir kaynağı elinden alınacak.

- Devlet, 4 bin dershaneden elde ettiği önemli bir gelir vergi gelirinden vazgeçmiş olacak.

- Orta ve alt gelir grubundaki ailelerin özel ders alma, üst öğrenim kurumlarına geçişte fırsat yakalama olanağından yoksun kalacağı için eğitim öğretimdeki fırsat eşitsizliği daha da artacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler