YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Gerçek gazetecilik 103 yıl önce 24 Temmuz’da başladı"

Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, basında sansürün kaldırılışı ile birlikte gerçek anlamda gazeteciliğin başlamasının,...

"Gerçek gazetecilik 103 yıl önce 24 Temmuz’da başladı"

Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, basında sansürün kaldırılışı ile birlikte gerçek anlamda gazeteciliğin başlamasının, zamanında önemli bir milat oluşturduğunu söyledi.

Osman Koca, basında sansürün kaldırılışının 103. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, basın mensuplarının Basın Bayramı'nı kutladı. 24 Temmuz’un gazeteciler açısından öneminin büyük olduğunu ifade eden Koca, “103 yıl önce bugün, basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden en önemlisi olan sansürün bizzat basın çalışanları tarafından kaldırıldığı gündür. O nedenle bugün gazetecilerin bayram günüdür.” dedi.
24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyetin ilan edildiğini hatırlatan Koca, şöyle dedi: “II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazeteler, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmıştır. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak belirlendi. 24 Temmuz, bir anlamda gerçek gazeteciliğin yapılmaya başlandığı günün adıdır. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Haber alma ve yayma gibi önemli bir misyonu üstlenen basın, aynı zamanda demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan en önemli kurumlardan biridir. Basının özgür, tarafsız ve objektif olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından bahsetmek mümkün değildir. Basının özgür olmasının temel koşulu da her türlü baskıdan ve sansürden uzak olmasından geçer.”
Nevşehir’in kalkınması ve insanların huzur içerisinde yaşaması için yerel basının güçlü olmasının şart olduğuna işaret eden Koca, “Yerel basın ilin kalkınması, ilerlemesi için yol gösteren en önemli kurumlardan biridir. Bu nedenle güçlü konumda olmalıdır. Yerel basın ilde bulunan kamu kurumları ile odalar, sendikalar, sanayiciler, işadamları, ticaret erbabı ve sivil toplum örgütleri tarafından da desteklenmelidir. İlde yapılacak hizmet ve yatırımlara öncülük edecek olan yerel basın, işlevlerini tam manasıyla yapabilmesi için gerekli desteği almalıdır. İşitsel, görsel ve yazılı basın ne kadar güçlü olursa ilin siyaseti, turizmi, sporu, eğitimi de o oranda güçlenir.” diye konuştu.
Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, Basın Bayramı dolayısıyla Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan Atılgan Otel’de, 26 Temmuz 2011 Salı günü üyelerinin ve protokol mensuplarının katılacağı yemekli bir toplantı düzenleyeceklerini ve basının sorunlarını ve çözüm yollarını tartışacaklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler