YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kurban Etini Sağlığınıza Uygun Tüketin"

Kırıkkale Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Kurban Bayramı'nda, et tüketiminin artması, öğün...

"Kurban Etini Sağlığınıza Uygun Tüketin"

Kırıkkale Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Kurban Bayramı'nda, et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişikliklerinin, kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine sebep olabileceğini söyledi.

Feramiş Ender Güngüneş, şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha da özen göstermeleri, aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Tüketilen etin niteliğinin yanında nasıl pişirileceği ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceğinin önemli olduğuna vurgu yapan Güngüneş, “Bu nedenle kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak, hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemlidir.” dedi.

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecede, 5-6 saati geçmeyecek şekilde dinlendirilmesi gerektiğini anımsatan Güngüneş, “Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, 4 ve 5 santigrat derece arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1-2 gün kadardır. Etlerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 santigrat derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir.” diye konuştu.

Etin içindeki demirin emiliminin artırılması için C ve E vitaminlerinden zengin olan sebze ve meyvelerin etle birlikte tüketilmesi gerektiğini anlatan Güngüneş, “Et içeriğinde az bulunan doğal lifler, B1 gibi önemli vitamin ve besin ögelerini beslenmemizden eksik etmemek için, bu minerallerin bulunduğu ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda almak gereklidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini olmak üzere birçok besin ögesinden zengin olduğu için yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve süt ürünleri de etle birlikte alınması gereken besin ögelerindendir. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeli. Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemeli.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler