Adana Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, parmağı kesilen işçinin dört hastane dolaştırılmasının eksiklik olduğunu söyledi.
Kentin sağlık turizmi konusu ele alınırken her seferinde ileri teknoloji ve altyapıya sahip hastaneler ile otellerden bahsedildiğini belirten Yılmaz, “Geçen hafta bir işçinin kesilen parmaklarını tekrar dikmek için dört hastane dolaştırıldı. Bu bir eksikliğimizdir. Var ama nerede, nasıl bulacağımız hususunda diğer hastanelerin bir yönlendirmesi yok.” diye öz eleştiride bulundu.
Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Sağlık Turizmi Derneği’nin (ASTD) birlikte düzenlediği “Sağlık turizminde Sağlık Bakanlığının rolü ve güncel gelişmeler” konulu panelin açılışında konuşan Yılmaz, sağlık turizminin ihracat metası olduğunun henüz bilinmediğini kaydetti.
Sağlık turizmini “bacasız sanayi” olarak tanımlayan Yılmaz, mevcut potansiyelin değerlendirilemediğini vurguladı. ATO’da gerçekleşen organizasyonda Yılmaz, sektörde yaşanan pazarlama sıkıntısına işaret etti. Kentte sağlık turizmi alanında bir bütünlüğü oluşturacak adımların atılamadığını ifade eden Yılmaz, “Hastaneler arasındaki rekabet, iç piyasada sağlanan doyum nedeniyle halen yüzümüzü dışarıya çeviremedik. İçerdeki hasta ve para zaten bizim… Önemli olan dışarıdaki hastayı buraya çekebilmektir. Biz böyle kaplumbağa adımlarıyla yürümeye devam edersek, birileri tavşan gibi geçer gider. Arkasında seyreder kalırız. Yolda yürüyerek göçü düzeltemeyiz. Artık o dönem bitti. İnsanlar günü birlik uzaya gidip geliyor.”şeklinde konuştu.
TANIDIK DOKTOR ARAMA DEVRİ GERİDE KALDI
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise geçmişte kentte sağlık sorunları olan yaşlıların İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde tanıdık doktor aradığı günlerin geride kaldığını ifade etti.
Şehrin sağlık turizmi altyapısının hazır olduğunu savunan Aldırmaz, “Yabancı ülkelerden hasta bekleyecek konuma geldik. TOKİ tarafından inşa edilen devlet hastanesinin kapasitesi cumhuriyet döneminden bugüne yapılmış kurumlardan büyük. Biz belediye olarak bu çalışmalarda üzerimize düşen her türlü göreve hazırız.”dedi.
DİREK UÇAK SEFERLERİ KONULMALI
ATO Başkan Vekili Atila Menevşe ise son dönemlerde gerçekleşen yatırımlara ‘sağlık turizminin’ de eklendiğini aktardı. Coğrafi konumun bu potansiyelin kullanılması için uygun olduğuna değinen Menevşe, şunları söyledi: “Sağlık turizmi potansiyelinden nasıl pay sahibi olabileceğimizin arayışı içinde olmalıyız. Başta Irak olmak üzere çevre ülkelere Adana’dan direkt uçak seferleri konulmalıdır. Haftanın belirli günlerinde yapılacak karşılıklı uçak seferleri ilin sağlık merkezine dönüştürmesinin yanı sıra başta istihdam olmak üzere birçok alanda artıları beraberinde getirecektir.”
İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik ise sağlık turizminin dünyada yükselen bir değer haline geldiğine dikkat çekti. Ülkenin aldığı payın 1 milyar dolarlara yükseldiğini dile getiren Kemik, şöyle devam etti: “Sağlık turizminin en önemli parametrelerinden birisi hava ulaşımıdır. Adana’da bu eksiklik mutlaka giderilmeli. Ancak kara yolu ile de ilimiz önemli bir kavşak noktada. Bölgemizde teknolojik olarak Adana’dan geri çok sayıda ülke var. Kentin bu sektördeki pastanın en az yüzde 30–40’na talip olmalı. Altyapımız hazır. 11 kamu, 2 üniversite hastanemiz var. Vatandaşın memnuniyeti üst düzeyde. TOKİ hastanesi bitti, 28 branşta hizmet veriyor. Seyhan Uygula Hastanesi kalp ile ilgili sorunlarda büyük başarılar gösteriyor. Amerika sağlık hizmetini yıllık kişi başına 7 bin 500 dolara sunarken, biz bunu 600 dolara veriyoruz. Ucuz sağlık hizmetiyle dünyanın cazibe merkezi haline gelebiliriz.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık da geçmişten günümüzde Adana’nın sağlık üssü olarak kullanıldığını söyledi. Arık, 30 belgeli otel 25 hastane ve sağlıkta 6 bine ulaşmış yatak kapasitesiyle oluşan potansiyelin ‘ürünleşmesi’ gerektiğinin altını çizdi.
SAĞLIK TURİZMİ 100 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Adana Sağlık Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, 100 milyar dolara ulaşan pazarıyla sağlık turizminin dünyada hızlı bir şekilde geliştiğini belirtti. İlk kez hükümetin sektörü programına aldığını hatırlatan Çelik, sadece özel sektörün değil Sağlık Bakanlığının da ‘bende bu işte varım’ diyerek kendisine 400 milyar TL’lik bir hedef koyduğunu açıkladı. Açılış konuşmalarından sonra Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın da panel bölümünde ‘Türkiye de sağlık turizmi” hakkında bilgi verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz