Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi, vatandaşlara Ramazan ayında fiziksel aktiviteler konusunda uyarılarda bulundu.
Zonguldak halk Salığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, yaptığı açıklamasında Ramazan ayında yaklaşık 17 saatlik orucun ardından iftarda vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. En önemlisi fiziksel aktivite konusunda da uyaran Külekçi Uğur, “Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlının dengede tutulabilmesi için yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama , bol su içme vb. sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmelidir.Fiziksel aktivite ; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimine sebep olan ,kalp ve solunum hızını arttıran ve yorgunlukla sonuçlanan aktivitedir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümü veya bir kısmını içeren çeşitli spor dalları fiziksel aktivite olarak kabul edilir. Ramazan ayında beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenleri de değişmektedir. Oruç tutan bireyler fazla enerji harcamamak ve iftar vaktinden önce acıkmamak, susamamak için günlük fiziksel aktivitelerini en aza indirmiş ve bu vakitlerinin çoğunu uyuyarak yada dinlenerek geçirmektedirler. Özellikle çalışmayan bireyler günlük enerji harcamalarını azaltmak ve zamanın bir an evvel geçmesi adına geçmesi adına geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlar” diye konuştu.
YAPILMASI GEREKENLER
Belirli bir program dahilinde ve profesyonel yardımı almadan yapılacak egzersizlerin bilinmesi gereken bazı kurallarını sıralayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, “Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar egzersize gün aşırı on dakika gibi süreyle başlamaları ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdır. Egzersiz öncesinde yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek kaslar ısıtılmalıdır. Ani hareketler ve aşırı yüklenme özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir. Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdırlar. Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği bilinmelidir. Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz