YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektör Budak: "Endüstri 4.0 ile birlikte yeni meslekler ortaya çıkacak"

Dijitalleşmenin gücüyle dünyada etkisini hızla artıran Sanayi 4.0 tüm yönleriyle “Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme: Nasıl Başlamalı?” panelinde masaya yatırıldı.

Rektör Budak: "Endüstri 4.0 ile birlikte yeni meslekler ortaya çıkacak"

Dijitalleşmenin gücüyle dünyada etkisini hızla artıran Sanayi 4.0 tüm yönleriyle “Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme: Nasıl Başlamalı?” panelinde masaya yatırıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, "4. Sanayi devrimi artık başlamış ve hızla ilerlemektedir. Endüstri 4.0 ile birlikte yeni meslekler ortaya çıkacak" dedi.
Ege Üniversitesi, “Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme: Nasıl Başlamalı?” isimli bir panel düzenlendi. ge Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi EGESEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, Sanayi 4.0 tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak’ın yaptığı panel yoğun ilgi gördü. Araştırmacılar, akademisyenler ve iş dünyası paneli ilgiyle takip etti.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, "4. Sanayi Devrimi daha çok sanayiyi etkileyecek gibi görünse de aslında gelecekteki eğitim sistemimizi ve sosyal hayatımızı bile etkileyebilecek bir yeniliktir. Endüstri 4.0 ile birlikte yeni meslekler ve eğitim konuları ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Uzun vadeli eğitim politikaları ile gerekli nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması için Üniversiteler olarak bugünden plan yapmalıyız" dedi.
Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi devrimi ilk kez 2011 yılında Almanya da konuşulmaya başlandığından beri pek çok ülkede konsorsiyumlar ve çalışma grupları oluşturulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, "4. Sanayi devrimi artık başlamış ve hızla ilerlemektedir. Devletler, firmalar hatta bireyler bunun dışında kalamayacaktır. Bu durumda bizlere düşen, dünyadaki bu değişimi yakalayarak ülkemiz için fırsata çevirmek, tehlikeleri, riskleri azaltacak önlemler almak ve bir adım önde olmak için çabalamaktır. Ülke çapında teknolojik altyapının Endüstri 4.0 ihtiyaçları çerçevesinde gelişmesinin desteklenmesi, gerekli yatırım ve teşvik ortamının hazırlanması ilk yapılacak işlerdir. Endüstri 4.0 ile birlikte yeni meslekler ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

"Üniversite sanayi işbirliği çok önemli"
Türkiye’nin bu gelişmeyi yakalayarak rekabet edebilecek konuma gelmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, "Bunun için de ülkemizin üretim merkezi yerine, inovasyon merkezi olma çabalarını artırması gerekmektedir. Üniversitemiz, ülkemizdeki araştırma üniversitesinden biri olma hedefi doğrultusunda araştırma ve inovasyonu desteklemektedir. Üniversite- sanayi işbirliği için önemli adımlar atılmakta, protokoller imzalanmaktadır. Ayrıca üniversitemizin bugüne kadarki birikimini görünür kılmak için web sayfasında düzenlemeler yapılmış ve yeni kullanılmaya başlayan yazılım programı ile öğretim üyelerimizin yayınları, patentleri, projeleri kayıt altına alınarak görünür hale gelmiştir. Bizim bu ülkeye borcumuz var, bu borcumuzu da; ancak bizlere verilen unvanların hakkını vererek bilimin ve fennin ışığında çalışarak ödeyebiliriz. Devletimizi, muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne taşıyana kadar çalışmak zorundayız. Türkiye’nin geleceğinin sanayi-üniversite işbirliğinde olduğuna inanıyoruz. Bir yıl içerinde yaptığımız bütün faaliyetlerde temel felsefemiz bu oldu. Üniversitemizde geliştirilen bilgi ve teknolojinin uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesi, üniversite sanayi kuruluşları arasında işbirliklerinin oluşturulması ve bölge sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojinin üniversitemizde geliştirilmesine özel ehemmiyet gösterdik" diye aktardı.
ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy da, "2014 yılında yaptığımız basın toplantısında 4. Sanayi devrimi olarak adlandırılan Sanayi 4.0 için geç kalmamamız gerektiğini belirtmiştik. Yaptığımız toplantılarda sahaya inip Sanayi 4.0’ı anlatmamız gerektiğini konuştuk. Bunun dalga dalga konuşulmasını sağlamayı amaçladık" şekliden kaydetti.
EÜ EBİLTEM TTO Müdür Vekili Prof. Dr. Hasan Yıldız ise, "Üniversitelerimiz eğitim veriyor, aynı zamanda araştırmalar yapıyor. Sanayi 4.0 birden başlayıp dörde kadar gelen, çeşitli aşamaları içeren süreçlerden oluşmakta. Bu tarihsel gelişimde 1784 yılında buharla çalışan makinelerle başlayan bir endüstriyel gelişim. Siber fiziksel sistemlerin sanayiye katılmasıyla gerçekleşen Sanayi 4.0’ın içine baktığımızda dijitalleşme, akıllı şehirler, akıllı makinalar, akıllı fabrikalar, büyük datalar var” diye konuştu.
Hugo Boss IT Müdürü Erkut Ekinci ve KOSGEB İzmir Kuzey Bölge Müdürü Levent Arslan de, dijitalleşmenin sanayi ve iş dünyasına etkinleri hakkında konuştu. Etkinlikte, Ege Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Soyuer ise Endüstri 4.0 ve "Dördüncü Sanayi Devrimi Farkındalık Eğitimi ve Dijital Dönüşüm Uzmanlığı Sertifika Programı" ile ilgili bilgiler verdi.

Rektör Budak:

Rektör Budak:

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler