YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektör Korkmaz: Dikkatleri Çıldır Gölü'ne çekiyoruz

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, 1. Çıldır Gölü Çalıştayı ile dünyanın ve Türkiye'nin...

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, 1. Çıldır Gölü Çalıştayı ile dünyanın ve Türkiye'nin dikkatini Çıldır Gölü'ne çekmeye çalıştıklarını kaydetti.
Ardahan Üniversitesi tarafından Âşık Şenlik Konferans Salonu’nda 1. Çıldır Gölü Çalıştayı düzenlendi. 2 gün süren çalıştayda çeşitli üniversitelerden gelen 15 öğretim üyesi Çıldır Gölü’nün önemi üzerinde durdu. Düzenledikleri çalıştay ile bu coğrafyada gizli kalmış güzelliklerin daha iyi anlaşılmasının hedeflendiğinin altını çizen Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Doğu Anadolu’nun eşsiz doğa güzelliklerinde biri olan Çıldır Gölü’nün ekolojik ve morfolojik olarak tanınması, korunması ve ülkemizin benzersiz tabiat varlıklarının bulunduğu bu bölgenin bilimsel olarak değerinin vurgulanması gerekiyor. Çıldır Gölü’nün oluşumunda geçirdiği jeolojik evrelerin ortaya konulması ile beraber özellikle fauna ve florasının günümüzdeki durumu ortaya konulmalıdır. Bu amaçlar doğrultusunda düzenlediğimiz çalıştaylarda Ardahan ili sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü’nün bugünkü durumunu tespit etmek ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan canlı türlerinin korunması hedeflenmektedir. Özellikle sadece bölgeye has yetişen balık ve kuş türlerinin korunması ve üretimine yönelik alınacak tedbirlerin belirlenmesi için ortak bir platform oluşturmak üzere bilim adamlarıyla bir araya geldik.” dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü ve çevresini etkileyen kirlilik tehditlerinin araştırılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Rektör Korkmaz, gerçekleştirilen çalıştaylarda alanında uzman bilim adamlarının yapacakları uzun süreli bir planlama ile kaybolmaya başlayan canlı türlerinin korunmasını amaçladıklarını ifade etti.
Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise çalıştayın, Çıldır Gölü'nün her yönüyle tanınmasına katkı sunacağını belirterek, bu katkıya belediye olarak destek vereceklerini söyledi. Konuşmaların ardından, bilim adamları tarafından, ‘İklim Değişikliği ve Göller’ ile ‘Çıldır Gölü Florası’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Zengin, ‘Çıldır Gölü Florası’ konulu sunumunda, Avrupa ülkelerinde tespit edilen 11 bin bitki türüne karşılık, Türkiye’nin 9 bin 160 bitki türüyle, iklim ve toprak çeşitliliği bitki örtüsünü zenginliği bakımında önemli bölgelerden biri olduğunu anlattı. Çıldır Gölü ve çevresindeki sulak alanların florasının nadir türler bakımından zengin olduğunu ifade eden Zengin, keşfedilmemiş birçok güzelliği bulunan Çıldır Gölü’nün güzelliklerini keşfedeceklerini ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker de Çıldır Gölü’nün önemli bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Çalıştay kapsamında, öğretim üyeleri bugün Çıldır Gölü’ne gezi düzenleyecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler