Çanakkale'de sağlık çalışanları, iki günlük iş bırakma eylemi çerçevesinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı.
Çanakkale Tabipler Odası, Diş Hekimleri Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, hastane önünde bir araya gelerek, iki günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Yağmur altında, ellerinde dövizler taşıyan sağlık çalışanları, ''Performans sağlığa zararlıdır, hastaneler halkındır satılamaz, parasız eğitim, parasız sağlık, doktor ne demek? Performansla çalışan tüccar mı demek ?'' şeklinde slogan attı.
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Nihat Gülhan, burada yaptığı açıklamada, yapılan düzenlemelerle sağlığın finansmanında, kamu sigorta kaynaklarının savurganca kullanıldığını öne sürerek, SSK sağlık birimlerinin yok edildiğini, muayenehanelerin kapatılarak, ortamın yabancılara satıldığını ve sigorta şirketlerine pazarlanabilir hale getirildiğini savundu.
Yapılan düzenlemelerle hastanelerin satışı ve herkesin iş güvencesinden yoksun sözleşmeli hale getirilmesinin söz konusu olduğunu belirten Gülhan, sağlık çalışanları olarak halkın, sağlık hakkını ve haklı taleplerini daha güçlü bir şekilde duyurmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu, hekimi, hemşiresi, laborantı, teknisyeni, diş hekimi, eczacısı, diyetisyeni, psikologu, ambulans şoförü, memuru ve hizmetlisinin bu ekibin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Gülhan, sağlık hizmeti üreten sağlık çalışanlarının sağlıkta dönüşüm programının mağdurları olmak istemediklerini vurguladı.
Sağlık çalışanlarının, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmetleri için acil taleplerini dile getirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Gülhan, ''İki gün süreyle hastalarımızla ve halkımızla sıkıntı ve dertlerimizi paylaşacağız. Acil sağlık hizmetleri dışında ve Türk Tabipler Birliği'nin belirlediği durumlar dışında, sağlık hizmeti sunamayacağız'' dedi.
Hekimlerin arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren, hastaları puana dönüştüren performansa göre ücretlendirme sisteminden vazgeçilmesini istediklerini kaydeden Gülhan, tıp fakültesi hastanelerinin ekonomik, yönetsel ve akademik özerkliğinin korunmasını ve Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi girişimlerinin durdurulmasını istediklerini ifade etti.
Tüm hekimlere, nöbet ertesinde izin hakkı uygulanmasını, haftalık çalışma sürelerinin nöbet dahil 56 saati geçmemesini talep ettiklerini belirten Gülhan, ''Kamu sağlık kurumlarında döner sermayeden sözleşmeli, vekil ve taşeron işçisi adı altında her türlü güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmaya, angaryaya son verilmesini istiyoruz'' diye konuştu.
Sağlık çalışanları, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz