YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler' projesi görme engellilere ışık olacak

Trabzon’da, 0-6 yaş grubundaki çocukların görme kusurlarının tespit edilip tedavi hizmetine erişimi konusunda anne babalara...

'Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler' projesi görme engellilere ışık olacak

Trabzon’da, 0-6 yaş grubundaki çocukların görme kusurlarının tespit edilip tedavi hizmetine erişimi konusunda anne babalara rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulması için 'Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler' projesi hayata geçiriliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında finanse edilen ve Trabzon İl Sağlık Müdürlüğe ile Anadolu Görme Engelliler Derneği tarafından yürütülen projenin tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, burada yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde görülen körlüklerin yüzde 80’inin önlenebilir nedenlerden kaynaklandığına dikkat çekti.
Süleyman, özellikle yeni doğan ve çocukluk döneminde gözlenebilecek görme ile ilgili problemlerin erken teşhis edimlisinin, ileride düzeltilmesi çok zor ve belki de mümkün olmayan problemlerin engellenmesi açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Küçük yaştaki çocukların şikayetlerini tam olarak anlatamamasından dolayı bu durumun uzun süre fark edilemediğine değinen Süleyman, “Çocukların durumu veya bazı hareketleri olası bir görme sorunun habercisi olabileceğinden anne ve babalar söyle durumlar açısından dikkatli olmalı ve zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurmalıdırlar.” dedi.
Dr. Süleyman, çocuğun anne ile göz teması kurmaması, gözlerin biride kayma ya da iki gözün birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi vermesi, gözlerini kısma, sık sık göz kırpma, okur ya da yazarken çok yakından bakma ve satır kaydırma gibi belirtilerin göz bozukluğunun habercisi olabileceğine işaret etti.
Görme bozukluklarının okul öncesi dönemde her 20 çocuktan birini etkiliyor olması nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler Destek Programı (ÖDES) desteklenen 'Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler' projesinin hazırlandığını anlatan Süleyman, 0-6 yaş grubundaki çocukların görme kusurları, az görme veya körlerin tespit edilip tedavi hizmetine erişimi ile kontrollerini yerinde ve zamanında yaparak, anne babalara rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulması ya da mevcut hizmetlerden yararlanmalarına yardımcı olmanın hedeflendiğini kaydetti.
İl genelinde 2 bin çocuğa ulaşılmasının planlandığını söyleyen Süleyman, bu çocukların anne babalarına da psikolojik ve danışmanlık desteklerinin verileceğini belirtti.
Böylece gelecekte yaşanacak olası körlük durumlarının en aza indirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Süleyman, proje sonunda 0-6 yaş arasındaki yaklaşık 2 bin çocuğun ve ailelerinin durumunun da yer alacağı ilin göz sağlığı haritasının çıkartılmasının da planlandığını sözlerine ekledi.
Anadolu Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Yusuf Şafak da önlenebilir körlükle mücadelenin de sistemli ve kurumsal çalışmaları zorunlu kıldığının altını çizdi.
Önleyici hizmetlerin hem maddi hem de manevi anlamda kaynakların tükenmesini sağlayacağına vurgu yapan Şafak, “İnanıyoruz ki bu proje yalnızca süresi içerisinde değil sonrasında da sistemli ve planlı bir kurumsal hizmet olarak ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için model bir çalışma olacaktır.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler