YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Bu ürünlerle ihracat 500 milyar dolara çıkmaz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, makro ekonomik reformların ağırlıklı olduğu bir dönemin ardından,...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Bu ürünlerle ihracat 500 milyar dolara çıkmaz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, makro ekonomik reformların ağırlıklı olduğu bir dönemin ardından, mikro reformların ağırlıkta olacağı bir döneme girildiğini söyledi. Mikro reformların sanayici ve firmaların rekabet gücünü artıracağını dile getiren Ergün, Türkiye'nin şu an üretilen ürünlerle ihracatını 500 milyar dolara çıkarmasını mümkün görmediklerini belirtti. Ergün, "500 milyar dolar ihracat demek yeni ürünler, yeni üretim teknolojileri ve rekabet gücü demektir." dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) 10'uncu Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi'nin açılışında sanayicilere hitap eden Ergün, Türkiye'nin artık daha rekabetçi ve yenilikçi üretim yapısına geçmesi gerektiğini söyledi. Ergün, "Orta ve uzun vadede başarı için Ar-Ge ile inovasyon gibi konular başta geliyor. Böylece bilim ve teknoloji kapasitesinde olabilecek her artış, hayatın tüm alanlarına olumlu sirayet edecektir. Türkiye ileri ülkeleri izlemekle yetinemez. Bilgi üretiminde ve bunun ticarileştirilmesinde önder ülkelerden biri olmak durumundadır." dedi.
Ergün, makro ekonomik reformların ağırlıklı olduğu bir dönemin ardından, mikro reformların ağırlıkta olacağı bir döneme girildiğini anlattı. Mikro reformların sanayici ve firmaların rekabet gücünü artıracağını dile getirdi. Türkiye'nin şu an üretilen ürünlerle ihracatını 500 milyar dolara çıkarmasını mümkün görmediklerini aktaran Ergün, "500 milyar dolar ihracat demek yeni ürünler, yeni üretim teknolojileri ve rekabet gücü demektir." ifadesini kullandı.
Ekonominin önemli oranda büyüdüğünü, kırılganlıkların da önünün alındığını, alınan tedbirlere bağlı olarak ihracat artışının ithalat artışını aştığını bildiren Ergün, "Cari açıkta aldığımız kimi önlemler etkili olmaya başladı. Artık bu tedbirlerin de sonuçlarını görmeye başladık. Gelinen aşamada daha iyi ve daha önemli adımlar atacağız." diye konuştu.
Türkiye'nin Çin'in ardından en fazla büyüyen ülke olduğuna işaret eden Ergün, "2010'da yüzde 9 oranında büyüyen ekonomimizin, bu sene de yüzde 8 civarında büyüyeceği belirgin bir hal almıştır. Bu büyümenin reel sektör yatırımlarına, üretime ve ihracata dayanması mühimdir." dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 2012'nin Türkiye için iyi geçeceğine işaret ederken, "Orta Vadeli Plan'da ihtiyatlı olarak belirlediğimiz yüzde 4 oranında büyümeyi yakalayacak, belki de geçeceğiz." öngörüsünde bulundu.

SANAYİCİYE, 'NASRETTİN HOCA'LI GÖNDERME
Rekabet gücünü ucuz hammadde, ucuz enerjide aramanın boşuna olduğunun altını çizen Ergün, "Türkiye'de ucuz işgücü olmayacak, ucuz enerji olmayacak, ucuz hammadde olmayacak. Biz buralarda ararsak Nasrettin Hoca'nın karanlıkta kaybettiği anahtarı, 'Burası karanlık burada bulamayız' deyip, kayının önünde aramasına benzer. Biz$ rekabet gücünü, bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarımlarda, üniversite ve sanayi ortaklıklarında aramalıyız." önerisinde bulundu.

"ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİ HAZIR"
Bakan Ergün, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin hazırlandığını, detaylarının yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. KOSGEB'in sorumluluğunda da girişimcilik eğitiminin yaygınlaştırılacağını belirten Ergün, "Ülke olarak bize üstünlük getirecek diğer bir konu girişimciliktir. Üniversiteleri tüm gücümüzle destekliyoruz. Sene sonu itibari ile girişimcilikeğitimi alacakların sayısı 40 bini aşacak." açıklamasını yaptı.

"YATIRIMLARIN ADRESİ TÜRKİYE OLACAK"
Türkiye'nin otomotiv konusunda tasarım merkezi, daha fazla katma değer üretmesi ve kendi marka ve modellerini oluşturması için ellerinden geleni yaptıklarından söz eden Nihat Ergün, hedeflerinin otomotiv, makine, sermaye ve tekstilde daha fazla katma değer üretmek olduğunu, bilişim, yazılım ile nano teknolojide ise önemli bir ivme yakalamayı amaçladıklarını ifade etti. Ar-Ge harcamalarının önemli oranda artığını, şu anda 100 bini aşkın marka başvurusu olduğunu bildirdi. Dünyada değişik firmaların yatırım alanları aradığından bahseden Ergün, Türkiye'nin önemli bir yatırım adresi olacağının altın çizdi.
Ergün, gençler tarafından geliştirilen teknolojilerin kamu otoritesi tarafından ihalelerde engelle karşılaşmasını da tenkit etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, şunları kaydetti:
"Bizim kamu idarelerimiz ihalelerde, 'sen bir dolaş gel, elaleme sat ondan sonra görelim' doğru bir yaklaşım değil. İhaleler sırasında en azından engel çıkarma, girsin çocuk. Dalgaları göreceksek, önce dalga geçmeyi bırakmamız, işi ciddiye almamız gerekiyor. Özel sektörse özel sektör, kamuysa kamu dalga geçmeyi bırakacak ki bu dalgaları görelim ve geleceği ona göre tasarlayalım."
Nihat Ergün, ulusal bir marka oluşturmanın önemine vurgu yaparken, sanayicilere yerli otomobilin ardından yerli asansör ve yerli tıbbi cihaz üretilmeyi teklif etti. Bunun için sanayicilere bir araya gelmelerini, hatta kamu idareleri ile aynı masa etrafında buluşmalarını öğütledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler