YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sarıkamış Şehitleri Bursa’da Anıldı

Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan 90 bin asker Bursa’da anıldı. Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir şehitlerin...

Sarıkamış Şehitleri Bursa’da Anıldı

Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan 90 bin asker Bursa’da anıldı. Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir şehitlerin unutulmadıkça ölmeyeceğini söyleyen Karabekir, Sarıkamış deyince yüreklerin kanadığını belirterek, “Kazım Karabekir, Çanakkale ve Irak cephesinde savaştıktan sonra 40 yıl Rus zulmünü yaşamış olan doğu şehirlerimizi düşmandan kurtardı” dedi.

Sarıkamış Harekatı’nda düşmanla çarpışamadan Allahu Ekber Dağları’nda dondurucu soğuk sebebiyle donarak şehit düşen 90 bin asker, Bursa’da düzenlenen programla anıldı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu’ndaki ‘Sarıkamış Harekatı’nın 98. yılında 90 bin şehidimizi anıyoruz’ programına vatandaşlar ilgi gösterdi. Bursa milletvekillerinin, siyasi parti temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen vatandaşların katıldığı program, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Bursa Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, bundan 98 yıl önce Sarıkamış Allahu Ekber Dağlarında şehit olan Mehmetçikleri rahmetle andıklarını söyledi. 24 Aralık 1914 yılında Rusları bozguna uğratıp Sarıkamış’ı geri almak için hareket eden Osmanlı ordularının doğayla savaşmak zorunda kaldığını belirtti. Amansız tipi ve dondurucu soğuğun askerleri esir aldığını ifade eden Bulut, “Sarıkamış bir destandır. Birlik ve beraberliğimizin göstergesidir. Sarıkamış’ta kol kola donarak şehit düşen vatan evlatları, bizlere kardeşliğin nasıl olacağını göstermektedir. Dondurucu soğuğu ruhlarına kadar hissetmelerine rağmen askerlerimiz, canlarını seve seve vatan için vermiştir. Bahar aylarında Sarıkamış’ta karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar. Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır. 8 yıldır vatan evlatlarını anıyoruz. Anma programlarında bizlere deste olan Uludağ Üniversitesi’ne, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Kent Konseyi’ne ve Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Çohan ise, bu yıl 8.’sini düzenledikleri toplantıları Sarıkamış şehitlerine vefa borcunu ödemek için tertiplediklerini söyledi. Bayrak, millet, vatan, inanç, namus ve şeref için canlarını ortaya koyan Mehmetçiğin, Anadolu insanından dua beklediğini dile getiren Çohan, Sarıkamış şehitlerini asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirtti. 98 yıl önce Mehmetçiklerin kış şartlarına uygun olmayan elbiselerle eksi 40 derecedeki Allahu Ekber dağlarına çıktığını hatırlatan Çohan, “Tereddüt etmeden vatan toprakları uğruna kendilerini feda etmişlerdir. Bu milletin evlatları zor şartlarda bile vatan toprakları için nasıl mücadele ettiklerini göstermiştir. Askerler ‘Vatanımız sabah aydınlığı gördün, geceler bizim olsun’ dediler. Ülkenin dört bir köşesinden, Kafkaslardan, Balkanlardan nice yiğitler Sarıkamış’ta yatıyor. Bursa’dan da 283 şehidimiz orada bulunuyor. Kardeşleriyle kol kola yan yana yatıyor. Yazılan bu destana sahip çıkacağız. Kutsal emanetlerini asla yere düşürmeyeceğiz” diye konuştu

.

KAZIM KARABEKİR’İN KIZI DA KATILDI

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, millet olmanın bazı zorlukları olduğunu, Türk milletinin de tarihinde birçok acı ve tatlı olayları barındırdığını dile getirdi. Programın onur konuğu olan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir de babasının o döneme ait Enver Paşa ve Atatürk ile ilgili hatıralarını paylaştı. Şehitlerin unutulmadıkça ölmeyeceğini söyleyen Karabekir, Sarıkamış deyince yüreklerin kanadığını belirtti. Sarıkamış’ın bir destan olduğunu vurgulayan Karabekir, “Kuran’da ‘Allah yolunda şehit olanlara ölü demeyin. Onlar diridirler, siz anlamazsınız’ deniyor. Peygamberimiz de ‘Şehitler, Allah’tan şunu isteyecektir, ‘Ya Rabbi bizi tekrar dünyaya gönder. Senin uğruna bir kez daha şehit olalım’ demiştir. Osmanlı nasıl savaşa girdiğini bile anlamadan kendini savaşın içinde buldu. Acılar böylelikle başladı. Prof. Dr. Bingür Sönmez’in dediği gibi Sarıkamış’ta kurtlar o yıl insan etine doydu. Ormanın içerisinden çıldırmış insanların sesleri geliyordu. Fakat Sarıkamış’ta şehidimizin kanı yerde kalmadı. Kazım Karabekir, Çanakkale ve Irak cephesinde savaştıktan sonra 40 yıl Rus zulmünü yaşamış olan doğu şehirlerimizi düşmandan kurtardı. Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmek her vatandaşın borcu ve görevidir” dedi.

“ŞEHİTLERİMİZİN 4 AY BOYUNCA KEFENİ KAR OLDU”

Konuşmasının ardından Timsal Karabekir’e günün anısına plaket takdim edildi. Programın sonunda ise Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından ‘1914 Sarıkamış Harekatı’ konulu sunum yapıldı. Sarıkamış harekatına ait elde ettiği film ve belgelerle dönemi anlatan Sönmez, “4 ay boyunca beyaz kar, şehitlerimizin kefeni olmuştur. Karların erimesiyle şehitlerimizin bedeni ortaya çıkmıştır. Anadolu’da şehitlerin simgesi gelinciklerdir, ancak Sarıkamış şehitlerinin simgesi bu yüzden kardelenler olmuştur. Şehitlerin toplanması 4 hafta sürmüş. Ruslar, şehitlerimizi ayaklarından iple bağlayarak toplayınca halk duruma tepki göstermiş. Halkımız bunun üzerine şehitlerimizin toplanması işine talip olmuş. Şehitlerimiz için toplum mezarlar yine esir askerlere açtırılmış. Bu şehitliklerin nerede oldukları bilinmiyor. Elimizde 11 tane şehitliğin ismi vardı. Araştırmalarımız sonucunda 100’e yakın şehitliği tespit ettik. Buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı’na bildiriyoruz” diye konuştu.

Anma programı kapsamında açılan 'Sarıkamış resim sergisi' de katılanlar tarafından ziyaret edildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler