Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Selçuklu-Gazneli İlişkileri” isimli konferansa İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Büyük Selçuklu Devleti ile Gazneli Devleti arasındaki ilişkilerin ele alındığı “Selçuklu - Gazneli İlişkileri” isimli konferans SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi binasında gerçekleştirildi.
Gazneliler Devleti’nin Selçukluları ilk kez tehdit unsuru olarak gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Piyadeoğlu, “Gazneli Mesud belki de hiçbir zaman devlet kuramayacak olan Selçuklulara, aldığı fevri kararlar nedeniyle ‘devlet olabilme’ fikrini aşılamıştır” dedi.
Sultan Mesud’un Başveziri Abdussamed’in müneccim olduğuna da değinen Doç. Dr. Piyadeoğlu, “Başvezir müneccimdi. Yıldızlara bakarak, alınan savaş kararlarının ne derece doğru olacağını yorumlama yeteneğine sahipti. Sultan Mesud ise vezirinin tavsiyelerini dinlemeyerek devletin sonunu hazırladı” diye konuştu.
Selçukluların devlet kurana kadar vur-kaç taktiğiyle, sadece ok ve kılıç kullanarak savaşması karşısında Gazne ordusu çok ağır kaldığını dile getiren Doç. Dr. Piyadeoğlu, “Gazneliler bu durum karşısında fillerden yararlanamadılar. Meydan savaşına uygun olan filler geceleri yapılan baskınlar karşısında hiçbir fayda sağlayamadılar” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu, “Gazneli Devleti’nin çok sık savaş hazırlıkları yapması ordunun yorgun düşmesine yol açmıştı. Sultan Mesud’un orduyu düşünmeden savaşa çıkması bir anlamda Selçukluların tarihteki şansı oldu. Adeta ilahi bir güç Selçukluların devlet kurması için destekliyordu” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz